Meme Kanseri Tanısı Nasıl Olur? Evreleri Nelerdir?
Meme Kanseri Teşhisi
Meme kanserini teşhis etmek için kullanılan tanı testleri ve prosedürler şunları içerir:
Meme muayenesi: Göğüs veya koltuk altındaki lenf nodlarında herhangi bir şişlik, yumru veya diğer anormalliklerin olup olmadığı kontrol edilir.
Mamografi: Mamogram, düşük doz X-ışını kullanılan meme röntgenidir. Genellikle meme kanseri taraması için kullanılan bir görüntüleme testidir. Mamografi taramasında bir anormallik tespit edilirse, anormalliklerin ayrıca değerlendirilmesi için tanısal mamogram önerilebilir.
Meme ultrasonu: Yeni bir meme yumrusunun katı bir kitle veya sıvı dolu bir kist olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.
Ayrıca Bakınız: Meme Kanseri Belirtileri
Biyopsi: Analiz için meme hücrelerinde az miktar numune alınması prosedürüdür. Meme kanseri tanısı koymanın tek kesin yoludur. Meme kanseri hücre türü, kanser agresifliği (derece), kanser hücrelerinin hormon reseptörleri veya tedavi seçeneklerini etkileyebilecek diğer reseptörlere sahip olup olmadıklarını belirlemek için biyopsi örneği analiz edilir.
Meme manyetik rezonans görüntüleme (Meme MR’ı): Göğüs kanseri teşhisi ardından diğer göğüste de kanser varlığının kontrolü veya kanserin ne kadar büyüdüğünü belirlemek amacıyla kullanılabilir.
Diğer testler ve prosedürler durumunuza bağlı olarak kullanılabilir.
Ayrıca Bakınız: Meme Kanseri Sebepleri
Meme Kanseri Evreleri
Meme kanseri tanısı konulduktan sonra, kanser evrelemesi yapılır. Kanserin evresi, prognozu ve en iyi tedavi seçeneklerini açıklamaya yardımcı olur.
Kanser evresi hakkında eksiksiz bilgi, meme kanseri cerrahisi sonrasına kadar mevcut olmayabilir.
Meme kanseri evrelemesinde kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
- Kan testleri (tam kan sayımı gibi)
- Diğer memede kanser belirtilerini aramak için mamogram
- Meme MR’ı
- Kemik taraması
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
- Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması
Bu test ve prosedürlerin hepsi tüm kadınlarda gerekli değildir. Yeni semptomlar ve özel koşullar dikkate alınarak uygun testler seçilir.
Meme kanseri evreleri 0’dan IV’e değişir ve 0, noninvaziv veya süt kanallarında bulunan kanseri belirtir. Metastatik meme kanseri olarak da adlandırılan Evre IV meme kanseri, vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanseri belirtir.
Evre 0 (noninvaziv, karsinoma in situ): Kanser başlangıç aşamasındadır ve tedavi şansı başarılıdır.
Evre I: Meme kanseri evre 1’de, tümör yaklaşık iki santimetre boyutundadır ve kanser lenf bezlerine sıçramamıştır.
Evre II: Meme kanseri evre 2’de, tümör 2 ila 2.5 santimetre boyutunda olup, kanser meme kanseri ile aynı taraftaki kol altındaki lenf nodlarına yayılmıştır.
Evre III: Meme kanseri evre 3’de, kanser koltuk altı lenf nodlarına veya diğer lenf nodlarına ya da göğüs yakınındaki dokulara yayılmıştır.
Evre IV: Meme kanseri evre 4’de, kanser memenin ötesine, koltukaltına, meme lenf nodlarından göğüs yakını veya uzaktaki vücudun diğer bölümlerine yayılmıştır.v