Nazofarenks (Geniz) Kanseri Tanısı Nasıl Olur?

Nazofarenks (Geniz) Kanseri Teşhisi

Nazofarenks kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerebilir:

Fizik muayene: Nazofarenks karsinomu teşhisi genellikle genel fizik muayene ile başlar. Fiziksel muayene sırasında boyun, dudaklar, diş etleri ve yanaklarda kitle olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca ağız, burun, boğaz ve dilde anormallikler olup olmadığına bakılır. Lenf nodlarında şişme olup olmadığı incelenir.

Kan testleri: EBV virüsüne karşı antikorları kontrol etmek amacıyla kan tahlili yapılabilir.

Endoskopi: Nazofarenks kanseri şüphesi varsa, nazal endoskopi önerilebilir. Nazal endoskopi, lokal anestezi gerektirebilir. Geniz incelemesi için endoskopi yapıldığında, bu tanı yöntemine nazofarengoskopi denir.

Biyopsi: Diğer testler kanser şüphesi uyandırıyorsa, şüpheli hücrelerden numune alınarak mikroskop altında incelenir. Biyopsi ile kesin tanı yapılabilir. Yapılan biyopsi türü, şüphe edilen kanserin bulunduğu bölgeye bağlıdır. İnce iğne aspirasyon biyopsisi yapılabilir.

Röntgen: Nazofarenks kanserinin kapsamı hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla kafatası ve göğüs bölgesine röntgene başvurulabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Vücudun üç boyutlu görüntüsü edilerek, daha sonra bu görüntülerde herhangi bir anormallik veya tümör bulgusu olup olmadığına bakılır. Tümörün boyutunu ölçmek için de kullanılabilir.

Ayrıca Bakınız: Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Vücudun detaylı görüntüleri, özellikle bademcik ve dil tabanı dokuları gibi yumuşak dokuların görüntüsü elde edilir. Nazofarenks tümörünün yakın doku veya lenf nodlarına yayılma olasılığını tespit etmede BT taramasından daha hassastır. Tümörün büyüklüğünü ölçmek için de bu tanı yöntemine başvurulabilir.

Ultrason: Nazofarenks kanserinde kullanılan tanı yöntemlerinden biridir.

Kemik taraması: Kemik alanında anormallik olup olmadığını saptamak amacıyla kullanılabilir.

Nörolojik muayene: Bu muayene sırasında, kişinin sinir fonksiyonu, özellikle de yüzündeki dokunma hissi ve baş ve boyun bölgesindeki bazı sinirlerin motor fonksiyonları test edilir.

İşitme testi: Orta kulakta sıvı toplanması olduğu düşünülürse, işitme testi yapılabilir.

Ayrıca Bakınız: Nazofarenks Kanseri Nedenleri

PET ya da PET/BT taraması: PET taraması genellikle BT taraması ile birleştirilerek, vücuttaki organ ve dokuların görüntüsü elde edilir.

Nazofarenks (geniz) kanseri teşhisi konduktan sonra, diğer tanı testlerine ek olarak ek görüntüleme testleri yapılabilir. Nazofarenks kanseri evrelemesi için aşağıdaki görüntüleme testlerine başvurulabilir:

  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET)
  • Röntgen

Kanserin derecesi belirlendikten sonra, evresi atanır. Nazofarenks kanseri evreleri I’den IV’e kadardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status