Nöroendokrin Tümör Neden Olur?

Nöroendokrin Tümör Sebepleri

Aşağıdaki faktörler bir kişide nöroendokrin tümörü riskini artırabilir:

Yaş: Feokromasitoma, en sık 40 ila 60 yaş arası insanlarda görülen bir nöroendokrin tümörü türüdür. Merkel hücreli karsinom ise, 70 yaş üstü kişilerde yaygındır.

Cinsiyet: Erkeklerde, kadınlara kıyasla feokromasitoma gelişme eğilimi daha fazladır. Erkeklerde aynı zamanda Merkel hücreli karsinom da kadınlara göre daha fazla görülür.

Aile geçmişi: Feokromositomların yüzde 10’u kalıtsal veya genetik nedenlerle bağlantılıdır. Multipl endokrin neoplazi tip I (MEN 1); hipofiz bezi, paratiroid bezi ve pankreasta tümör oluşma riskini arttıran kalıtsal bir sağlık sorunudur. Multipl endokrin neoplazi tip 2 (MEN 2); medüller tiroid kanseri ve feokromositoma da dahil olmak üzere, diğer kanser türleri ile ilişkili kalıtsal bir sağlık sorunudur.

Ayrıca Bakınız: Nöroendokrin Tümör Nedir?

Bağışıklık sistemini baskılayan faktörler: AIDS, HIV hastalıkları ve organ nakli sebebiyle bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde nöroendokrin tümörü gelişme riski yüksektir.

Merkel hücreli polyoma virüsü (MCV): Bilimsel araştırmalar, bu virüs ile Merkel hücreli karsinom arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu virüs, Merkel hücreli karsinomların yaklaşık %80’inde bulunur.

Arsenik maruziyeti: Merkel hücreli karsinom riskini artırabilir.

Güneşe maruz kalma: Merkel hücre karsinomu genellikle güneşe maruz kalınan baş ve boyun bölgelerinde ortaya çıktığı için, güneşe maruz kalmanın bu kanser türü için ortak bir risk faktörü olabileceği düşünülmektedir.

Ayrıca Bakınız: Nöroendokrin Tümör Belirtileri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status