Nöroendokrin Tümör Tanısı Nasıl Olur?
Nöroendokrin Tümör Teşhisi
Birçok nöroendokrin tümörü türü vardır ve her biri tanı ve tedavide farklı bir yaklaşım gerektirir. Nöroendokrin tümörlerinin teşhisi; tümörün türü, konumu, aşırı hormon üretip üretmediği, ne kadar agresif olduğu ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığına bağlıdır.
Nöroendokrin tümörü tanısı için fizik muayeneye ilave olarak, aşağıdaki testler ve prosedürler kullanılabilir:
Kan ve idrar testleri: Hormon seviyeleri kontrolü için kan ve idrar tahlili gerekebilir. İdrar testleri vücuttaki artmış adrenalin düzeyini kontrol eder. Yüksek oranda adrenalin, feokromasitoma belirtisi olabilir.
- Glukagon uyarı testi ve klonidin (katapress) süpresyon testi, bazen feokromositoma semptomları olan insanlar için adrenalin düzeylerini ölçen kan testleridir. Glukagon, pankreas tarafından üretilen ve vücudun karbonhidrat işlemesine yardımcı olan bir hormondur.
- Klonidin süpresyon testi, kandaki adrenalin düzeylerini düşürmek için kullanılır. Bu nedenle, bu düzeyler test sırasında azalmazsa, tümörün işareti olabilir. Bu testler sırasında kan basıncı ve kalp hızı da dikkatle izlenir.
Ayrıca Bakınız: Nöroendokrin Tümörleri Belirtileri
Röntgen: Nöroendokrin tümörlerin tanısında kullanılan görüntüleme testleri arasındadır.
Bilgisayarlı tomografi (BT): Herhangi bir anormallik olup olmadığını saptamak ve tümörün boyutunu ölçmek için de kullanılabilen bir görüntüleme testidir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Nöroendokrin tümörü tanısında ve aynı zamanda tümörün boyutunu ölçmek için de kullanılabilen bir görüntüleme testidir.
Biyopsi: Şüphe edilen bölgeden küçük bir doku örneği alınarak, mikroskop altında incelenir ve kesin tanı yapılabilir.
Ayrıca Bakınız: Nöroendokrin Tümörleri Nedenleri
Tümörün moleküler testi: Tümör örneği üzerinde tümöre özgü spesifik genler, proteinler ve tümöre özgü diğer faktörleri belirlemek amacıyla laboratuvar testleri yapılması önerilebilir. Bu testlerin sonuçları, tedavi seçenekleri arasında hedefe yönelik tedavinin olup olmayacağına karar verilmesine yardımcı olur.
PET veya PET/BT taraması: PET taraması, genellikle BT taraması ile birleştirilebilir.