Obezite Cerrahisi Hakkında Bilgiler
Obezite Cerrahisi
Bazı durumlarda, “bariatrik cerrahi” olarak da adlandırılan obezite ameliyatı bir seçenektir. Zayıflama ameliyatı; rahat yiyebileceğiniz gıda miktarını sınırlar veya gıda ve kalori emilimini azaltır ya da her ikisini sağlar. Obezite cerrahisi, daha fazla kilo vermek için en iyi şansı sunarken, ciddi riskler teşkil etmektedir.
Kilo vermek için diğer yöntemler denendiği halde başarılı olunmadıysa, aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurularak obezite cerrahisi düşünülebilir:
- Çok ağır derece obez (BKİ 40 veya daha fazlaysa)
- BKİ 35 ve 39.9 arasıysa, ayrıca diyabet veya yüksek tansiyon gibi aşırı kiloyla ilgili ciddi sağlık problemleriniz varsa
- Ameliyat için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerini yapmaya hazır olmak
Obezite cerrahisi, aşırı kilolarınızın hepsinden kurtulacağınızı ve uzun süre ideal kilonuzu koruyacağınızı garanti etmez. Ameliyat sonrası kilo verme başarısı; beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızda ömür boyu koruyacağınız değişiklikler yapmanız konusunda kararlılığınıza bağlıdır.
Ayrıca Bakınız: Obezite Tedavi Seçenekleri
Obezite için sıklıkla başvurulan zayıflama ameliyatları şunları içerir:
Gastrik bypass ameliyatı: Gastrik bypass’da mide üst kısmına küçük bir kese oluşturulur. İnce bağırsak ana midenin altında kısa bir mesafede kesilir ve yeni kese ile bağlanır. Yiyecek ve sıvı akışı, midenin çoğunu atlayarak, doğrudan doğruya bağırsağın bu kısmındaki kese içine sağlanır.
Laparoskopik ayarlanabilir mide bantlama (LAGB): Bu prosedürde, mide şişirilebilir bir bant ile iki keseye ayrılır. Bant sıkı bir şekilde çekilerek, iki kese arasında küçük bir kanal oluşturulur. Bant genişleyerek açılmayı korur ve genellikle kalıcı olarak yerinde kalacak şekilde tasarlanır.
Biliopankreatik diversiyon – Duodenal switch: Bu cerrahi prosedür, midenin büyük bir kısmının çıkarılması ile başlar ve ince bağırsakların anatomisi de değiştirilir.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı): Bu cerrahi prosedürde, midenin bir kısmı çıkarılır, gıdalar için küçük bir depo oluşturulur. Gastrik bypass veya biliopankreatik diversiyon-duodenal switch cerrahisine kıyasla daha az komplike bir ameliyattır.
Ayrıca Bakınız: Obezite Teşhisi
Obezite Tedavisi Sonrası Tekrar Kilo Alımı Nasıl Önlenir?
Ne yazık ki, denediğiniz obezite tedavileri ne olursa olsun, yeniden kilo alma riski vardır. Eğer zayıflama ilaçları kullanıyorsanız, bu ilaçları bıraktıktan sonra tekrar kilo almanız muhtemeldir. Yüksek kalorili yiyecekleri fazla tüketirseniz veya aşırı yemeye devam ederseniz, obezite ameliyatı sonrası tekrar kilo alabilirsiniz. Ancak, bu kilo verme çabalarının boşuna olduğu anlamına gelmez.
Verilen kiloların yeniden geri alınmasını önlemenin en iyi yollarından biri, düzenli fiziksel aktivitedir. Günde 60 dakika hedefleyin.
Hareketliliğinizi ve motivasyonunuzu artırmaya yardımcı olduğunuz takdirde, fiziksel aktivitelerinize devam edin. Zayıfladığınız ve daha sağlıklı olduğunuz gibi, hangi ek faaliyetleri gerçekleştirebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşunuz.
Kilo konusunda her zaman dikkatli olmanız gerekebilir. Daha sağlıklı bir diyet ve daha fazla aktif olmayı pratik ve sürdürülebilir bir şekilde birleştirmek, verdiğiniz kiloyu uzun vadede korumanın en iyi yoludur. Uzun vadede uygulayabileceğiniz daha sağlıklı bir yaşam biçimi bulun.
Önerilen Makaleler:
- Obezite ve Depresyon Arasındaki İlişki
- Obezite ve Hipertansiyon Arasındaki İlişki
- Obezite ve Diyabet Arasındaki İlişki