Obezite Nasıl Önlenir? Ne Yapmalı?

Endüstrileşmeyle birlikte çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite; halk arasında şişmanlık olarak bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı tanıma göre de “insan sağlığını bozacak ölçüde vücutta yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Dünya çapında bakıldığında obezite görülme sıklığı açısından ABD başta gelmektedir. Ülkemizde de son yıllarda obezite görülme sıklığı diğer ülkelerde olduğu gibi artış göstermektedir.

Sağlık Bakanlığınca son yıllarda yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite görülme sıklığı erkeklerde %20,5, kadınlarda % 41,0 ve toplamda % 30,3 olarak belirlemiştir.

Bu değerlerin gösterdiği sonuca göre ülkemizde obezite özellikle kadınlarda korkulacak düzeydedir. Ve bu değerlere bakıldığında akla gelen ilk soru obezite değerlerinin nasıl hesaplandığıdır.

Oldukça basit olan Vücut Kitle İndeksi obezite değerlerinin belirlenmesinde en sık kullanılan hesaplama metodudur. Vücut Kitle İndeksi vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun karesine (m²) bölünmesi ile hesaplanır.

Vücut Kitle İndeksi değerlerine göre 25.00-29.99 kg/m² arasında olan kişiler fazla kilolu, 30.00-39.99 kg/m² arasında olan kişiler obez, 40 kg/m² üzerinde olan kişiler ise ileri derecede obez olarak belirlenmiştir.

Obezitenin nedenlerine gelindiğinde ise en önemli ve en başta gelen nedeni alınan enerji miktarının metabolizma ve fiziki aktivite ile tüketilen enerji miktarını aşmasıdır.

Diğer nedenlerine gelindiğinde ise karbonhidrat (ekmek) ve yağ ağırlıklı beslenmek, fast food gıda tüketmek, asitli gıda tüketmek, alkol ve sigara kullanımı, bilgisayar ve masa başında çok fazla vakit harcamak, hareketsiz yaşam, sosyoekonomik ve psikolojik faktörler, alınan bazı ilaçlar ve hormonlar, hormon hastalıkları ve genetik faktörler gibi nedenleri sayabiliriz.

Ve bu okuduklarımızdan sonra akla gelen ikinci soru “obezite nasıl önlenir?”. Obezitenin önlenebilmesi için yapılması gereken obezite yapıcı faktörler ortaya çıkarılıp bireyler bilgilendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bu tedbirlerden bazıları şunlardır; her gün en az 30 dakika egzersiz yapılmalı, yemek düzeni oluşturulmalı, özellikle bireyler kahvaltı alışkanlığı edinmeli, proteinden zengin karbonhidrat ve yağdan fakir yiyecekler tercih edilmeli, fast food gıdalardan uzak durulmalı, şeker ve tuz tüketimi kısıtlanmalı, sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı ve en önemlisi de bireylerin bu konu da kararlı ve istekli olmasıdır. Eğer birey bunları kendi başına çözemiyorsa en doğru çözüm diyetisyene başvurmasıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status