Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer?
Öksürük, solunum yollarının temizlenmesini sağlayan fizyolojik bir eylemdir. Ancak uzun süreli öksürükler herhangi bir patolojik nedenin olmasına işarettir ve doktor tarafından teşhis konulmalıdır. Öksürükler kuru veya yaş olabiliyor. Öksürükler keskin ve kronik olmak üzere iki temel gruba ayrılır. Keskin öksürük genellikle nezle ve grip gibi durumlarla ilgili oluyor. Bu tip öksürükler iki – üç haftaya ortadan kalkar. Kronik öksürük ise 2-3 haftadan uzun sürer.
Öksürük Nedenleri Neler?
Üst solunum yolu iltihabına sebep olan nezle ve grip gibi sık bilinen nedenlerinden başka, Öksürüğün diğer ciddi etkenleri de mevcuttur. Bunlar aşağıda listelenmiştir:
- Alerji ve astım,
- Akciğer iltihabı – pnömoni,
- Solunum yollarının iltihabı – bronşitler,
- Akciğer veremi,
- Akciğerin ve solunum yollarının kanseri,
- Akciğer embolisi,
- Kalp yetmezliği,
- Gırtlak hastalıkları,
- Sigara kullanımı,
- Tozlu ortamda çalışma,
- Kan basıncını etkileyen bazı ilaçlar.
Doktora ne zaman başvurmalı?
Genellikle, keskin olarak 3 haftadan uzun süren öksürükler doktora başvurmanızı gerektirmektedir. Aşağıdaki durumlarda geç kalmadan doktora başvurmanız tavsiye edilir. Bu durumlar şunlardır:
- Öksürük 3-4 haftadan fazla devam ediyorsa,
- Öksürük ateş, baş ağrısı gibi belirtilerle eşlik ediliyorsa,
- Öksürükten sonra kan geliyorsa,
- Öksürük nefes darlığı, boğulma gibi durumlara eşlik ediliyorsa.
Öksürüğün temel ilacı antibiyotiklerdir. Ancak bilinçsizce kullanılan antibiyotik ilaçları tedavinizde işe yaramadığı gibi, farklı reaksiyonlar da gösterebilir. Evde öksürüğünüzü azaltmak için alabileceğiniz en temel önlem, bol, bol su içmek ve sigara, alkol gibi maddelerden uzak durmanızdır. Bunun dışında en geçerli tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: