Paratiroid Kanseri Tanısı Nasıl Olur?
Paratiroid Kanseri Teşhisi
Paratiroid kanseri tanısı ve kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını (metastaz yapan) öğrenmek amacıyla birden fazla test ve prosedür kullanılabilir. Bu testlerin sonuçları, tedavinin planlanının karar verilmesine yardımcı olur.
Paratiroid kanseri teşhisi için kullanılan tanı testleri ve prosedürler şunları içerir:
Kan ve idrar testleri: Paratiroid problemleri için birçok kan veya idrar tetkiki yapılabilir. En yaygın test, kalsiyum (serum) testidir. Yüksek serum kalsiyum seviyeleri, bir veya daha fazla bez üzerinde aşırı aktif hücreler olan paratiroid tümör ya da hiperplazi varlığını işaret edebilir. Diğer laboratuvar testleri ile kanda yüksek paratiroid hormonu (PTH) ve fosfor seviyeleri aranır. Eğer kan testleri çok yüksek seviyede kalsiyum ve/veya PTH bulursa, paratiroid kanserden şüphelenilebilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT ile vücudun üç boyutlu görüntüsü elde edilerek, şüphelenilen bölgede herhangi bir anormallik veya tümör olup olmadığı incelenir. Tümörün boyutunu öğrenmek için de kullanılabilir.
Ayrıca Bakınız: Paratiroid Kanseri Nedir?
Ultrason: Tiroid bezi veya çevresinde tümör teşhisi için çok yararlıdır. Ancak, tümör boyun altında veya göğüs üst kısmında bulunuyorsa, sınırlamaları vardır.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Herhangi bir anormallik veya tümör bulgusunu teşhis etmek ya da tümörün boyutunu ölçmek için kullanılabilir.
Cerrahi: Ameliyat sırasında tümörün tümünün çıkarılması; hem iyi huylu, hem de kanserli paratiroid tümörlerin teşhisinde en yaygın yöntemdir. Ardından tümör incelenir. Nadiren, cerrahi öncesi ayrı bir biyopsi yapılabilir. Bu vakalarda, sıklıkla ince iğne aspirasyon biyopsisi gerçekleştirilir.
Ayrıca Bakınız: Paratiroid Kanseri Neden Olur?
Genellikle, yüksek düzeyde PTH veya belirgin hiperkalsemi belirtileri gösteren test sonuçları, kanserin mevcut olabileceğinin işaretidir. BT taraması gibi görüntüleme testleri, kanser gelişimini de gösterebilir. Paratiroid tümörlerin tedavisinde ameliyat önerilmezse, bazı durumlarda tiroid biyopsisi yapılabilir.