Portal Hipertansiyon Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Portal Hipertansiyon Tedavisi
Portal hipertansiyon tedavisi, genellikle komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Buna, alttaki nedeni tedavi etmek ve alkolden kaçınmak dahildir. Daha ileri karaciğer hasarı riski nedeniyle, asetaminofen içeren reçetesiz ilaçlardan ayrıca kaçınılmalıdır.
Tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerebilir:
- Kanama için kanamayı durduran ilaçlar, kan nakli ve/veya endoskopi
- Bazen kan akışını yeniden yönlendirmek için cerrahi müdahale (portosistemik şant)
- Bazı durumlarda karaciğer nakli
Ayrıca Bakınız: Portal Hipertansiyon Nedir?
Kanamanın Kontrol Altına Alınması
Yemek borusu varislerinde kanama acil tıbbi müdahale gerektirir. Kanamayı yavaşlatmak için bazı ilaçlara gerek duyulabilir. Kaybedilen kanı telafi etmek amacıyla kan nakline ihtiyaç duyulur. Genellikle kanamaların varislerden kaynaklandığını onaylamak için endoskopi prosedürüne başvurulur.
Genişleyen ve şişen yemek borusu varislerinde kanama riskini azaltmak için portal ven basıncını azaltma denenebilir. Varis kanaması olan kişiler, kanamanın tekrarlama olasılığından dolayı düzenli takip altına alınmalıdır.
Portosistemik Şant
Kanama devam ederse veya ard arda tekrarlarsa, portal ven veya dallarından birini genel dolaşımdaki bir damara bağlamak için portosistemik şant olarak adlandırılan bir prosedür yapılabilir. Bu baypas (şant olarak adlandırılır) portal vendeki basıncı düşürür; çünkü basınç genel dolaşımda daha düşüktür.
Portosistemik şant prosedürlerinin çeşitli türleri vardır. Transjugüler intrahepatik portosistemik şant (TİPS) olarak adlandırılır. Daha az sıklıkla, portosistemik şantlar cerrahi olarak oluşturulur.
Şant ameliyatı genellikle kanamayı durdurmada başarılı olmakla birlikte, özellikle hepatik ensefalopati gibi bazı riskleri beraberinde getirir. Şant bloke olursa, bu prosedürün tekrarlanması gerekebilir.
Karaciğer Nakli
Portal hipertansiyon ve karaciğer fonksiyon bozukluğu yeterince kötü hale gelirse, karaciğer nakli gerekli olabilir.
Önerilen Makaleler:
- Portal Hipertansiyon Tanısı Nasıl Olur?
- Portal Hipertansiyon Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
- Portal Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?