Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri, serviks hücrelerinde (rahmin vajinaya bağlanan alt kısmı) oluşan bir kanser türüdür. Ayrıca, serviks kanseri olarak adlandırılır.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) çeşitli türleri serviks kanserinin çoğunda rol oynamaktadır.

HPV’ye maruz kalındığında, bir kadının bağışıklık sistemi genellikle virüsün zarar görmesini engeller. Bununla birlikte, küçük bir grup kadında virüs, yıllarca hayatta kalarak, serviksin yüzeyindeki bazı hücrelerin kanser hücreleri haline gelmesine neden olan sürece katkıda bulunur.

Tarama testleri yaptırarak ve HPV enfeksiyonuna karşı koruyan bir aşı almayı seçerek, serviks kanseri gelişme riskini azaltabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgi

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Türleri

Serviks kanseri, serviks hattı hücrelerinde anormal değişiklikler başladığında ortaya çıkar. Zamanla bu anormal hücreler kansere dönüşebilir ya da normale dönebilirler. Kadınların çoğunluğunda, anormal hücrelerden kanser gelişmez. Rahim ağzı kanserinin iki ana tipi vardır: skuamöz hücreli karsinom ve adenokarsinom. Her biri mikroskop altında hücrelerin görüntüsüne göre ayırt edilir.

Skuamöz hücreli karsinom: Rahim ağzı kanserinin bu türü, serviksin dış kısmını kaplayan, vajinaya doğru uzanan ince, düz hücrelerden (skuamöz hücreler) başlar. Skuamöz hücreli karsinom, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 80 ila 90’ını oluşturur.

Adenokarsinom: Serviks kanalı hizalayan glandüler hücrelerden başlar. Bu kanserler, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 10 ila 20’sini oluşturur.

Bazen, her iki hücre tipi de serviks kanseri ile ilgilidir. Servikste başka kanser türleri de gelişebilir, ancak bunlar nadirdir.

Metastatik rahim ağzı (serviks) kanseri; vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanserdir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status