Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tanısı Nasıl Olur? Evreleri Nelerdir?

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Teşhisi

Rahim ağzı kanseri tanısı erken evrede olursa, başarıyla tedavi edilme şansı yüksektir. Genellikle, kadınların serviks kanseri ve prekanseröz değişiklikler için 21 yaşında tarama testlerine başlamaları önerilmektedir.

Pap smear testi: Çoğunlukla rahim ağzı sağlığının kontrol edilmesi için öncelikli başvurulan adımlardan biridir. Genellikle yıllık rutin jinekoloji taramasının bir parçası olarak yapılır. Pap testinin 21 yaşından başlayarak ya da ilk ilişkiden sonraki üç yıl içinde yaptırılması önerilir.

Pelvik muayene: Rahim ağzı kanseri için pelvik muayene sırasında; vajina, rahim ağzı (serviks), rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve rektum incelenir.

Kolposkopi: Kolposkopi muayenesinde anormal bir doku tespit edilirse, rahim ağzı kanseri teşhisinde bir sonraki adım biyopsi olur.

Biyopsi: Eğer rahim ağzı kanserinden şüpheleniliyorsa, öncelikle rahim ağzının kapsamlı muayenesi yapılacaktır. Anormal hücrelerin olup olmadığını kontrol etmek amacıyla kolposkop kullanılır. Kolposkopi muayenesi sırasında, laboratuar testleri için rahim ağzı hücrelerinin bir örneği (biyopsi) alınabilir. Serviksten doku örneği almak için aşağıdaki prosedürler kullanılabilir:

Sentinel lenf nodu biyopsisi: Kanserin rahim ağzından daha öteye yayılıp yayılmadığını belirlemeye yardımcı olmak amacıyla daha fazla hassasiyet sunabilen bir prosedürdür. Sadece bir veya iki lenf nodunun çıkartılması; 10-30 lenf noudunun çıkarılması için yapılan cerrahiden gelebilecek komplikasyonları önleyebilir.

Punch biyopsisi: Bu deri biyopsisinde, rahim ağzından özel bir aletle küçük örnekler alınır.

Endoservikal küretaj (ECC): Rahim ağzından doku örneği almak için kullanılan başka bir yöntemdir.

Ayrıca Bakınız: Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Eğer punch biyopsisi veya endoservikal küretaj endişe veriyorsa, bu sefer aşağıdaki teste başvurulabilir:

Konizasyon (Koni Biyopsi): Laboratuar testleri için rahim ağzı hücrelerinin daha derin katmanlarından örnek alınmasını sağlayan bir prosedürdür. Hastanede, genel anestezi altında yapılır.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması, serviks ve karnın detaylı, üç boyutlu görüntüsünü ortaya çıkarır. Fizik muayene yapıldıktan sonra, ameliyattan önce, tümörü bulmak için BT taraması yapılabilir. Bununla birlikte, tümörün büyüklüğü, diğer organlara yayılıp yayılmadığı ve lenf nodlarının büyüyüp büyümediğini değerlendirmek amacıyla BT taraması kullanılabilir. Hastalığın boyutunu anlamak, tedaviye başlamadan önce doğru tedavi planına karar verilmesine yardımcı olur.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MR testi, rahim ağzı kanserinin mesane, rektum veya serviksin yanındaki dokulara yayılıp yayılmadığını daha iyi tespit edebilir. Bazen bu test BT taraması yerine veya BT taramasına ek olarak yapılabilir.

PET/BT taraması: BT taraması veya MR gibi standart görüntüleme testlerine ek olarak, rahim ağzı kanseri değerlendirmesi için PET/BT taraması istenebilir. PET/BT taraması, kanserin yakındaki lenf nodlarına ve akciğerler veya karaciğer gibi diğer organlara yayılımını algılayabilir.

Ayrıca Bakınız: Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Evreleri

Rahim ağzı kanseri teşhisi konulduktan sonra, kanseri evresini belirlemek için daha fazla tanı testi yapılması mümkündür. Kanser evresi, tedavi planlamasında önemli bir faktördür. Serviks kanseri evrelemesi için görüntüleme testleri veya mesane ve rektumun görsel muayenesi yapılabilir.

Evre I: Evre 1 rahim ağzı kanserinde, kanser rahim ağzı ile sınırlıdır.

Evre II: Evre 2 rahim ağzı kanserinde, kanser servikste ve vajinanın üst kısmında bulunur.

Evre III: Evre 3 rahim ağzı kanserinde, kanser vajinanın alt kısmına ya da içten pelvik yan duvarına yayılmıştır.

Evre IV: Evre 4 rahim ağzı kanserinde, kanser mesane veya rektum gibi yakın organlara yayılmıştır. Ya da akciğerler, karaciğer veya kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status