Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavisi; kanserin evresi, var olan diğer sağlık sorunları ve hastanın tercihleri gibi bir takım faktörlere bağlı olarak planlanır. Ameliyat, radyoterapi, kemoterapi veya bu üç kanser tedavisinin kombinasyonu kullanılabilir.
a) Ameliyat
Rahim ağzı kanserinin türü ve evresi, ayrıca hastanın doğurganlık endişelerine bağlı olarak çeşitli cerrahi prosedürler uygulanabilir.
Histerektomi: Bu tip serviks kanseri cerrahisi ile rahim ve serviks alınır. Genellikle çok erken evre serviks kanserinde bir seçenektir.
Radikal histerektomi: Erken evre rahim ağzı kanseri tanısı konulan kadınların çok az bir yüzdesinde radikal histerektomi gerekebilir. Bu cerrahi operasyonda rahim ve rahim ağzının yanı sıra çevreleyen tüm dokular ve vajinanın üst kısmı çıkarılır. Bu serviks ameliyatı sırasında pelvisdeki lenf nodları da çıkarılır. Genç kadınlarda, yumurtalık fonksiyonlarını korumak amacıyla yumurtalıklar geride bırakılır. İleri yaştaki kadınlarda yumurtalıklar da çıkarılır.
Pelvik ekzenterasyon: Nükseden veya ileri evre serviks kanseri olan kadınlarda pelvik ekzenterasyon cerrahi bir seçenek olabilir. Rahim ağzı kanseri için yapılan bu cerrahi operasyon sırasında rahim (uterus), rahim ağzı, vajina, yumurtalıklar, mesane, rektum ve yakın lenf nodları çıkarılır.
Vücudun başka bir yerindeki doku vajina rekonstrüksiyonu için kullanılır.
Ayrıca Bakınız: Serviks Kanseri Nedir?
Rahim Ağzı Kanseri ve Doğurganlık Endişesi
Eğer doğurganlık korunmak isteniyorsa, sadece etkilenen dokuyu çıkarmak mümkün olabilir. Ancak, daha kompleks bir hastalıkla mücadele eden hastalarda bu bir seçenek olmayabilir. Bireysel tedavi planı başlamadan önce, doğurganlığı koruma prosedürleri hakkında sağlık ekibinden bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri
b) Kemoterapi
Kemoterapi, genellikle damar içine enjekte edilen ilaçlar ile kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan bir tedavi şeklidir. Düşük doz kemoterapi genellikle radyoterapi ile kombine edilir. Çünkü kemoterapi radyasyonun etkinliğini artırabilir. Tedavisi mümkün olmayan ileri evre rahim ağzı kanserini kontrol etmek için daha yüksek dozlarda kemoterapi kullanılır.
Kemoterapinin olası yan etkileri arasında bulantı, kusma, ağız yaraları ve saç dökülmesi sayılabilir. Sağlık ekibi, kemoterapiyle ilgili semptomları azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla birden fazla tedbir kullanırlar.
Ayrıca Bakınız: Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi
c) Radyoterapi
Radyoterapi tek başına bir tedavi seçeneği olabilir. Ya da ameliyattan önce tümörü küçültmek için kemoterapi ile birlikte veya ameliyat sonrası kalan kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır.
Radyasyon doğrudan tümör üzerine odaklanarak, bu tedaviler serviks kanseri için radyoterapiden kaynaklı yaygın gastrointestinal ve cinsel fonksiyon yan etkileri riskini en aza indirir.
Serviks kanseri olan hastalar için radyoterapinin iki tipi tercih edilebilir:
- Eksternal beam radyoterapi (EBRT): Rahim ağzı kanseri hücrelerine vücut dışından yüksek doz radyasyon uygulamasıdır.
- Brakiterapi (internal radyoterapi): Rahim ağzı tümörleri yakınına veya içerisine radyoaktif kaynak yerleştirilmesi prosedürüdür.
d) Hedefe Yönelik Tedavi
Spesifik kanser hücrelerinin kendine özgü niteliklerini belirlemek ve bunlara karşı koymak için tasarlanmıştır. Hedefe yönelik tedavi ilaçları; kanser hücrelerindeki proteinlere veya reseptörlere bağlanarak, kanser hücrelerini öldürmek ya da kemoterapi gibi diğer tedavilere yardımcı olmak için daha etkin çalışırlar.
Premenopozal dönemdeki kadınlarda menstrüasyonu durdurabilir ve radyoterapi sonrası menopoz başlayabilir. Radyoterapi sonrasında hamile kalma planı olan kadınların tedaviye başlamadan önce yumurtalıkların korunması hakkında doktorlarına danışmaları önemlidir.
Over Korteks Kriyoprezervasyonu
Serviks (rahim ağzı) kanseri tedavisi, bir kadının gebe kalma yeteneğini etkileyebilir. Rahim alt kısmında yer alan serviks, kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Bazen, yumurtalıklar, rahim ağzı kanseri tedavisinin bir parçası olarak çıkarılır. Yumurtalık korteksi kriyoprezervasyonu, tedaviden sonra hamile kalmak isteyen doğurganlık çağındaki kadınlar için seçeneklerden biridir.
Yumurtalık dokularının daha sonra kullanımı için dondurulması, serviks kanseri olan kadınların kanser tedavisinden sonra gebe kalmasına olanak sağlayabilir. Üreme çağındaki kadınlar, onkoloğu ve kısırlık uzmanıyla seçenekleri tartışmalıdırlar.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Aşısı
Kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserinin ana nedeni HPV’dir. Serviks kanseri için HPV aşısının ergenlik sonrası genç kızlar ve kadınlarda koruyuculuk oranı yüksektir. Ancak, serviks kanseri aşısı, serviks kanserlerinin yüzde 30’unu önleyemez. Sonuç olarak, rutin Pap testi tüm kadınlar için önemlidir.