Safra Kanalı Taşı (Koledokolitiazis) Tanısı ve Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Safra Kanalı Taşı Teşhisi
Safra kanalı taşı tanısı için aşağıdaki prosedürler kullanılabilir:
Fizik Muayene: Bireyin tıbbi geçmişinin kapsamlı bir değerlendirmesi ile birlikte karın ve cilt de dahil olmak üzere kapsamlı fizik muayene yapılır.
Abdominal ultrasonografi: Ana safra kanalındaki taşların tespiti için kullanılan noninvaziv bir tanı testidir.
Endoskopik ultrason veya laparoskopik ultrason: Safra kanalını ve taşları daha iyi karakterize etmek için kullanılabilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Safra kesesi veya safra kanalı hastalığının komplikasyonlarını karakterize etmek için tanı konulması zor olduğunda faydalıdır.
Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP): Safra kanallarının radyografik görüntülemesine izin verir. En iyi testtir. Çünkü teşhise yardımcı olabilir ve aynı zamanda taşı ana safra kanalından çıkarmaya olanak sağlar. Ayrıca pankreas hastalığı ile bağlantısını görselleştirmede yararlıdır.
Perkütan transhepatik kolanjiografi (PTK): ERCP uygulaması zor olduğunda tercih edilen yöntemdir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Biliyer ağaç taşlarını tespit etmek için tercih edilen invaziv olmayan bir testtir.
HIDA taraması: Sistik kanal tıkanıklığını saptamak için iyi bir testtir. Ve safranın karaciğer, safra kesesi ve biliyer ağaç boyunca nasıl aktığı analiz edilir.
Tanı testleri sonuçları diğer sağlık sorunları ile benzer belirtilere ve bulgulara sahip olabilir. Bu nedenle, kesin tanıya ulaşmak için ek testlerin yapılması gerekebilir.
Ayrıca Bakınız: Koledokolitiazis Belirtileri
Safra Kanalı Taşı Tedavisi
Ana safra kanalındaki taşlar, hiçbir belirti göstermese bile çıkarılması gerekir. Safra yolu taşı tedavisi için başvurulan temel tedavi yöntemleri aşağıda listelenmiştir.
- Safra kanalı taşının ameliyatla çıkarılması
- Litotripsi
- Kolesistektomi
- Sfinkterotomi
- Biliyer stent
Yukarıda belirtilen tedavi seçeneklerinin dışında, endoskopik biliyer sfinkterotomi en çok tercih edilen cerrahi yöntemdir.
- Safra kanalı taşlarının endoskopik biliyer sfinkterotomi ile çıkarılması mümkün olmadığı durumda, litotripsi önerilebilir. Bu prosedürde, taşlar önce parçalanır ve sonra alınır.
- Eğer safra kanalı taşları hala çıkarılamıyorsa, safra kesesinin tamamen çıkarılması (kolesistektomi) önerilebilir.
Hasta safra kesesinin çıkarılmasını istemiyorsa ve safra kanalı taşları yukarıda bahsedilen cerrahi prosedürlerle alınamıyorsa; safra kanalını genişletmek için biliyer stent kullanılabilir. Böylece taşların geçişi ve koledokolitiazis kaynaklı tıkanıklıkta rahatlama sağlanır.