Safra Kesesi Polipleri Nedir?
Safra Kesesi Polipleri Nedir?
Safra kesesi polipleri, safra kesesinin mukozal yüzeyinde, iç kısmından çıkıntı yapan tümör benzeri lezyonlardır. Safra kesesi polibi oldukça yaygın bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Polipler kanserli olabilir, ancak kötü huylu lezyonlar nadiren bulunurlar. Safra kesesi poliplerinin yaklaşık yüzde 95’i iyi huyludur.
Safra kesesi polipleri söz konusu olduğunda, boyutu kesinlikle önemlidir. Polip ne kadar büyükse, safra kesesi kanseri riski de o kadar yüksektir. 1 santimetreden daha büyük olan poliplerin kanserli olması muhtemel iken, buna kıyasla daha küçük poliplerin kanserli olma ihtimali düşüktür.
Safra Kesesi Polipleri Kansere Yol Açar Mı?
Safra kesesinde yaygın olarak görülen bu küçük büyüme, çoğunlukla kolesterolden oluşur. Fakat kötü huylu olabilirler. Kolesterol polipleri en çok 40-50 yaş arasındaki hastalarda tespit edilir ve kadınlarda daha sık görülür.
Bir safra kesesi polipinin boyutu, kanserli (malign) veya iyi huylu (benign) olup olmadığını öngörmede yardımcı olabilir. 10 mm çapından daha küçük safra kesesi poliplerinin kanser olma ihtimali düşüktür ve genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte, bu polipler için kanser belirtisi olabilecek değişiklikleri aramak amacıyla takip muayeneleri önerilebilir. Standart abdominal ultrason veya endoskopik ultrason kullanılarak yapılabilir.
10 mm çapından daha büyük safra kesesi poliplerinin kanserli olma olasılığı daha yüksektir. Ve yaklaşık 18 mm çapından büyük polipler, kötü huylu olma riski taşır. Daha büyük safra kesesi poliplerinin tedavisi safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasını (kolesistektomi) içerir. Yine, kötü huylu polipler son derece nadirdir.
Safra kesesi poliplerinin sadece yüzde 5’i kanserlidir. Safra taşı eşliğinde herhangi bir boyutta safra kesesi polipi varsa, kolesistektomi önerilebilir.
Önerilen Makaleler:
- Safra Kesesi Polipleri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
- Safra Kesesi Polipleri Belirtileri, Nedenleri ve Tanısı