Safra Reflüsü Tanısı ve Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Safra Reflüsü Teşhisi
Belirtiler, çoğu zaman reflü hastalığını teşhis etmek için yeterlidir. Ancak, asit reflü ve safra reflüsü arasında ayrım yapmak zordur ve daha ileri testler gerektirir. Ayrıca, yemek borusu ve midede hasar ve kanser öncesi değişiklikler olup olmadığını kontrol etmek amacıyla testler yapılması gerekebilir.
Safra reflüsü tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerir:
Endoskopi: Endoskop, mide ve yemek borusunda peptik ülser veya iltihap olup olmadığını gösterebilir. Ayrıca Barrett özofagus veya özofagus kanseri tanısı testi için doku örnekleri alınabilir.
Ambulatuar asit testleri: Bu testler, asit reflüsünün yemek borusuna ne zaman ve ne kadar süreyle hasar verdiğini tanımlamak için asit ölçüm probu kullanımı prosedürüdür.
Özofagus impedansı: Bu test, gaz veya sıvıların özofagusa geri akışını ölçer. Asit olmayan (örneğin, safra gibi) maddeleri kusan ve bir asit probu tarafından saptanamayan insanlar için yararlıdır. Standart bir prob testinde olduğu gibi, özofagus empedansında, kateter ile özofagusa yerleştirilen bir prob kullanılır.
Safra Reflüsü Tedavisi
Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar, asit reflü tedavisi için çok etkili olabilir. Ancak, safra reflüsünün ilaçla tedavisi daha zordur. Semptomların kısmen nedeni olarak safra reflüsü oluşumunun zor olması nedeniyle, safra reflüsü tedavilerinin etkinliğini değerlendiren çok az kanıt vardır.
Ayrıca Bakınız: Safra Reflüsü Sebepleri
İlaç Tedavisi
Ursodeoksikolik asit: Bu ilaç, safra akışı sağlamaya yardımcı olur. Belirtilerin sıklığını ve şiddetini azaltabilir.
Safra asidi bağlayıcıları: Genellikle safra dolaşımını durduran safra asidi kesicileri reçete edilir. Ancak, çalışmalar bu ilaçların diğer tedavilere göre daha az etkili olduğunu göstermektedir. Şişkinlik gibi yan etkiler şiddetli olabilir.
Proton pompa inhibitörleri: Bu ilaçlar çoğunlukla asit üretimini engellemek için reçete edilir. Ancak, safra reflüsü tedavisinde açık bir rolü yoktur.
Cerrahi Tedaviler
İlaçlar şiddetli semptomları azaltmamaktaysa veya yemek borusunda kanser öncesi değişiklikler mevcutsa, ameliyat önerilebilir. Bazı cerrahi türleri diğerlerinden daha başarılı olabilir. Seçenekler şunları içerir:
Derivasyon cerrahisi (Roux-en-Y): Aynı zamanda bir tür kilo kaybı ameliyatı olan bu prosedür; daha önce pilor alınan gastrik cerrahi geçirmiş olan kişiler için tavsiye edilebilir. Roux-En-Y ameliyatı ile safra drenajı için ince bağırsakta daha ileri bir bağlantı kurulur ve safra midenin dışına yönlendirilir.
Anti reflü cerrahisi (fundoplikasyon): Midenin özofagusa en yakın kısmı (fundus) sarılır ve alt özefagus sfinkteri etrafına dikilir. Bu prosedür kapağı güçlendirir ve asit reflüsünü azaltabilir. Safra reflüsü için cerrahinin etkinliği hakkında çok az kanıt vardır.