Selülit Kaç Yaşında Başlar?
Özellikle hanımların sıklıkla yaşadığı selülit problemi nedir diyerek söze başlamak lazım sanırım. Çünkü tüm sorunlar için ne olduğunu ve neden olduğunu bilmeden çözümünü bulmak imkansızdır.
Selülit Nedir?
Selülit aslında vücudun acil yardım sinyalidir. Yaşamınızda bir şeylerin yanlış olduğunu anlatmaya çalışır size. Vücutta toksik maddelerin biriktiği anlamını taşıyabileceği gibi bir dolaşım bozukluğu yaşandığının da habercisi olabilir.
Özellikle hanımların bu sorunu yaşamasının nedeni ise hormonal yapıdır. Kadında salgılanan östrojen hormonu, yapısı itibarı ile cilt dokusu altında yağ birikimine neden olur. Zamanla biriken bu yağ tabakası, yerçekiminin de etkisi ile aşağıya doğru sarkmaya çalışır. Oysa cilt altındaki yağlar, yukarıda bir yerlerde tutunmuştur. Bu da tıpkı yeteneksiz bir terzinin dikişinde olduğu gibi potluklara yani cilt üzerinde farklı yönlere çekmeden kaynaklanan deformasyonlara neden olur. İşte buna selülit denmektedir.
Hanımlar ve tabii herkes, cildin kolajen yapısının bozulmasını engelleyecek şekilde bir yaşam biçimi seçerlerse ne yerçekimi ne cilt altında biriken yağlar selülit sorununa neden olamaz. Selüliti önleyen sağlıklı yaşam biçimi hakkında detaylı olarak yazının ilgili bölümünde yer vereceğiz.
Selülit Ölçümlendirme
Selülit farklı derecelerde yaşanabilen bir sorundur. Bu dereceleri şöyle tanımalayabiliriz;
Normal şartlarda, yani ayakta ya da otururken görünmeyen selülitler; bu tür selülitler sadece cilt sıkıştırıldığında görünmektedir. Portakal kabuğu görünümü sıkıştırılan bölgede algılanır. Bu selülitte ilk basamaktır. Bu durumda evde yapılan selülit giderici müdahaleler, çoğunlukla sonuç verir.
İkinci basamakta ayaktayken görünen ama yatarken görünmeyen selülitler; bu noktada da hala evde yapılabilecek selülit giderici uygulamalar ile durum geriye döndürülebilir. Ama istikrarlı bir şekilde ve doğru seçilmiş bir yöntemle çalışılmalıdır. Bu noktada kozmetik sektöründen faydalanılması gerekebilir.
Üçüncü aşama ise en sıkıntı verici noktadır ki hem ayakta hem yatarken her halükarda görünen selülitlerden bahsediyoruzdur artık. Bu nokta, sadece görünüm itibarı ile can sıkıcı değildir. Aynı zamanda sıklıkla izlenebileceği gibi ağrılara neden olur ki, insanı uykusundan bile uyandırabilecek, sanki bölgeden tek tek lifler çekiliyormuş gibi hissedilen ağrılardır bunlar. Artık evde alınacak tedbirler yanında hem medikal hem de kozmetik tedbirler de düşünülmelidir.
Selülitin Nedenleri
Selülit bilinenin aksine sadece kilolu hanımlarda yaşanan bir sorun değildir. Çünkü selülitin farklı nedenleri vardır.
Öncelikle genetikten bahsetmek akıllıca olur herhalde. Çünkü ne yaparsanız yapın değiştiremeyeceğiniz tek faktördür. Ailenizden, özellikle annenizden aldığınız genetik miras, selülitlerin oluşmasında son derece etkilidir. Elbette annenizde selülit var diye mutlak şekilde sizde de olacak anlamına gelmiyor bu. Eğer gerekli tedbirleri alırsanız, genetik mirasa redd-i miras yapma şansınız var her şeye rağmen.
Selülit Kaç Yaşında Başlar?
Selülitle direk ilgili olan vücut yapısı, metabolizma hızı, deri altı yağ dağılımı ve kan dolaşımı bozukluğu gibi nedenler de yine genetik miras kapsamındadır. Bu noktada genç yaşlarda yaşanabilecek selülit vakalarına bir açıklama yapılmış olabilir. Sonuç olarak ailede selülit hikayesi olan gençlerin de erken yaşlarda bu durumu yaşamaları olasıdır.
Selülitin en bilinen nedenleri yaş ve hormonlardır. Yaş ilerledikçe cilt esnekliğini kaybeder, yerçekimi sarkmalara neden olurken, cilt altı yağlar selülit görünümünü verir. Yaşlanmayı engelleyemeyeceğimize göre cildin esnekliğini uzun süre korumaya çalışmalıyız. Hormonlarla zaten asla oynamamalıyız. Bu durumda bu konularda yapılabilecek pek fazla şey yoktur.
İşte üzerinde çalışılabilecek selülit nedenlerinden birisi: Fazla yağlar… Selülit oluşumu cilt altındaki yağ birikimi ile direk ilgili olduğundan, vücuttaki yağ oranını dengede tutmak selüliti engellemek üzere çalışmalarda son derece etkili bir yöntem olacaktır. Düzenli egzersiz ve ağırlık çalışmaları, vücuttaki fazla yağdan kurtulmanızı hatta oluşmalarını engellemeyi dolayısıyla da selüliti yok etmeyi sağlayacaktır. Bilinenin aksine zayıf hanımlarda da oluşabilecek yağ birikimlerini ortadan kaldırmak için en iyisi belki de bir spor hocası ile uygun egzersiz programına başlamaktır.
Çok sık kilo alıp vermeler selülit için zemin hazırlar. Çoğu kişi tarafından, selülitin kilolu hanımların sorunu olarak bilinmesinin sebebi budur belki de. Kilolu hanımlar zaman zaman bir hekim kontrolü olmaksızın diyet uygulayarak ağırlık atmaya çalışırlar. Yaptıkları bu diyet uygulaması, bir süre için kilo vermelerine, ancak bu beslenme biçimini, değişik nedenlerle de olsa yaşam biçimi olarak kabul etmediklerinden, tekrar kilo almalarına neden olur. İşte bu sık kilo değişimleri selülitlerin en belirgin nedenlerindendir.
Kilo üzerindeki sık değişimler cildin gevşemesi yani selülit anlamına gelir. İşlenmiş paket gıdalar, yağlı yiyecekler, un, tuz ve şekerden yana yapılan beslenme tercihleri değiştirilmeli ve yaşam biçimi olarak hayat boyu devam etmelidir. Sebze ve meyve ağırlıklı, lifli gıdalar, bol su, sağlıklı yaşam biçiminin temelidir ve sadece selülit açısından değil tüm sağlık açısından gereklidir.
Bütün bu bilgiler ışığında gelelim ilk sorumuzun cevabına….
Selülit Başlama Yaşı
2 yaşında bebeklerde bile görülebiliyor selülit. Evet, imkansız gibi gelebilir ama değil. Bebeklerde yaşanan bu selülit görünümü genellikle 4 yaşından sonra kendiliğinden kaybolur.
Ancak, bebeğin bu sorundan tamamen kurutulduğu anlamına gelmez. Bebeklik döneminde görülen selülit durumları bebeğin ilerleyen yaşlarında ciddi selülit sorunları yaşayacağı anlamına gelir. Eğer tedbir alınmaz ise tabii.
Peki nasıl tedbir almalı?
Selüliti Geciktirmek
Bebek, bir yaşam biçimi olarak sağlıklı beslenmeye alıştırılmalıdır. Un, şeker ve tuz yaşamında çok az yer almalıdır. Hepten de yok sayamayız ya. Fiziksel aktivitelere, hareketli yaşama alıştırılmalıdır. Genetik mirası selülit içeren bebeklerin bu konularda bilinçli bir genç olmaları sağlanmalıdır.
Çocuğun sürekli kilo alıp vermelerine engel olunmalı, vücutta yağ birikimine neden olabilecek beslenme alışkanlıklarından uzak durması sağlanmalıdır. Ayrıca hazır gıdalar, fast food tarzı beslenmesi engellenmelidir.
Böylece bebeklik döneminde selülit vakaları yaşayan birey, yetişkin olduğunda mümkün olduğunca sorunu öteleyebilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: