Sinüzit Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sinüzit hastalığı genel olarak burun ve göz çevresindeki kemiklerdeki boşlukların burun kanallarındaki tıkanma sonucu enfeksiyon kapmasıdır. Bu enfeksiyon sonucu burada şişme, ağrı, akıntı, öksürük gibi belirtiler ortaya çıkar. Sinüs hastalığı belirtileri kronik hale geldiğinde daha da artar. Burun tıkanıklığı, gece içinde artan kuru öksürük, geniz akıntı gibi nedenler daha da artar. Sinüzit hastalığının tedavisi kronik sinüzite dönüşmediği sürece ilaç yöntemiyle tedavi edilmeye çalışılır. Doktor hastalığın geçmesi için birtakım ilaçlar verir ve ilacın yetersiz geldiği durumlarda ise ameliyat gerekebilir. Eğer ameliyat sonrasında tedaviye gereken önem verilmezse sinüs hastalığı yeniden tekrarlayabilir.
Hamilelikte sinüs hastalığı belirtileri daha da şiddetlenir ve bebeğe zarar verme endişesinden dolayı tedavi şekli de genelde doğal yöntemlerle yapılmaktadır. Hamilelikte sebep olan sinüs hastalığı enfeksiyon durumundan mı yoksa alerjik durumlardan mı ya da hormonal durumlardan mı kaynaklandığını tespit etmek için tanının iyi konması gerekir. Doktor bunun için bazı testler isteyebilir. Bunun sonucunda gerekli tedavi şekli uygulanır.
Sinüzit Ağrısına Neler Yapılabilir?
Sinüs hastalığının hamilelikte daha da şiddetlendiğini söylemiştik. Bebek olduğu için hamilelikte sinüs tedavisi mümkün olduğunca doğal yöntemlerle yapılır. Hu yöntemleri sıralayacak olursak;
- Doktorun önerdiği şekilde vitamini bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek
- Dinlenmeye her zamankinden daha çok önem vermek
- Alerjik durumları olanların alerji testleri yaptırmaları
- Sigara dumanı gibi kötü kokulu yerlerden uzak durmak
- Hasta kişilerden mümkün olduğu nispetçe uzak durulması gerekir. Böylece hastalığın daha da hızlanmasını önüne geçilebilir.
- Üşütmemeye özen göstermeli, çok soğuk ortamlardan kaçınmak gerekir.
Hamilikte Sinüslerden Kaynaklı Ağrı İçin Neler Yapılabilir?
Sinüs hastalığında enfeksiyon nedeniyle şişme ve ağrı en çok görülen belirtilerden biridir. Hamilelikte sinüs ağrısı daha da şiddetlenebilir. Bu durumda bebeğe zarar verme riskinden dolayı ilaç tedavisi önerilmez. Doğal tedavi yöntemleriyle sorunu çözülmesi sağlanır. İlaç olmadan hamilelikte tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
Buhar banyosu yapmak hamilelikte sinüs hastalığından kaynaklı şişlik ve ağrıya iyi gelecektir. Tıkalı sinüsler bu yolla açılabilir. Mukus akışı sağlanarak sinüslerde rahatlama hissi sağlayabilir.
Ilık bir duş almak ta aynı şekilde ağrı ve şişkinliğin giderilmesinde iyi gelen yöntemler arasındadır.
Temiz hava ve ortamın nemli olması da sinüslerde şişme, ağrı ve basınca iyi gelen yöntemler arasındadır.
Hamilelikte Sinüzit Ağrısına Ne İyi Gelir?
Vitamin ağırlıklı beslenmek bağışıklığı arttırır ve sinüs hastalığındaki enfeksiyona karşı koruma sağlar.
Sıvı tüketmek sinüs hastalığına çok iyi gelir. Burun tıkanıklığı için sıvı tüketimi önemlidir. Bunun için bolca su içilebilir. Su haricinde doğal meyve suları iyi gelecektir.
Uyurken burun tıkanıklığı çok yaşanır. Bunu önlemek için burun bandı kullanılabilir.
Tuzlu su ile buruna gargara yapmak mukus akışını sağlayarak burun tıkanıklığını önlemede yardımcı olacaktır.
Burun yollarını temizlemek için nemlendiriciler kullanmakta faydalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Sinüzit Ağrısı Nasıl Olur?
- Sinüzit Ağrıları Başlamadan Nasıl Önlenir?
- Sinüzit Hangi Bölgelerde Ağrı Yapar?