Sinüzit Ameliyatı Sonrası Kanama Normal Midir?
Sinüzit ameliyatı sonrasında normal kabul edilen durumlardan biri de kanamanın olmasıdır. Operasyon sonrası birkaç gün aralıklarla kanamaların yaşanması durumunda panik olmamak ve kanamanın daha az olması için doktorun önerilerini dikkate almak gerekir. Genellikle sinüzit ameliyatı sonrasında şiddetli öksürmek ya da sümkürmek gibi davranışlar burun içinin basınca maruz kalarak kanamanın olmasına neden olmaktadır. Bu tür durumlarda yaşanan kanamalar için telaşa gerek yoktur ancak durdurulamayan ve sürekli olan sinüzit ameliyatı kanamalarında mutlaka doktora görünmek gerekir.
Sinüzit Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?
Sinüzit ameliyatı gerçekleştiren uzman doktorlar için bu işlem son derece basit olsa da hastalar için tam anlamıyla iyileşme süreci bir haftayı bulmaktadır. Bu sebeple dinlenip yatmaları gereken hastaların kanamaya neden olabilecek davranışlardan kaçınmaları gerekir. Zamanla kuruyup kabuk bağlayacak olan burun içi için doktorun önerdiği yumuşatıcı spreyler mutlaka kullanılmalıdır. Aksi halde burun içinin çok fazla kuruması ve sertleşmesi de kanamayı tetikleyen unsurlardan biri olacaktır….
Bunların dışında da sinüzit ameliyatı sonrası ilk günlerdeki yoğun olmayan kanamalar doktorlar tarafından normal görülmektedir.
Sinüzit Ameliyatı Sonrasında Kanama Kaç Gün Sürer?
Ameliyat sonrasında ertesi gün ya da aynı gün içinde taburcu olan sinüzit hastaları iyileşme süreçlerinin sağlıklı ve yolunda geçmesi için birçok noktaya dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlardan en önemlisi sinüzit ameliyatı sonrasında kanama riskini en aza indirmek için ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan özenle kaçınmak gerekir. Ortalama 2-3 gün sürmesi olağan olan sinüzit ameliyatı kanamalarına doktorun önerileri dışında müdahalelerde bulunmak kanamanın daha şiddetlenmesine ve durdurmanın zorlaşmasına neden olabilir. Bu sebeple ilk birkaç gün aşırı hareket etmekten ve ameliyat bölgesine zarar vermekten kaçınılmalıdır.
Sinüzit Ameliyatı Sonrasındaki Burun Kanamaları İçin Ne Yapılmalı?
Endoskopik sinüs ameliyatı olan kişiler ameliyattan kısa süre sonra ayağa kalkabilmektedir. Ancak ilk kez ayağa kalkan ameliyatlı hastaların burunlarında kıvamlı kanamanın gelmesi en sık yaşanan sorunlardan biridir. Ameliyat sonrasında burun içindeki sinüslerde birikmiş olan salgı ve kan başın öne doğru eğilmesi nedeniyle kanamaya neden olmaktadır. Bu durumda doktorun verdiği tamponun uygun şekilde kullanılması ve kanamanın durdurulması gerekir. Hapşırma isteği gelen hastalarında ağızları açık şekilde hapşırmaya dikkat etmeleri kanama riskini azaltacaktır.
Sinüzit Ameliyatı Sonrasındaki Oluşabilecek Diğer Komplikasyonlar
Sinüzit ameliyatı geçirenleri bekleyen en önemli komplikasyonlardan biri kanamadır. İyileşmenin başlaması ile birlikte kanama şikayetleri azalırken düşük bir ihtimalde olsa sinüs operasyonları sonrasında hissedilen ağrılarda doktorun vereceği ağrı kesiciler ile önlenebilecek durumlardan biridir. Şiddetli ve geçmeyen ağrılar için mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Olası kanama ve ağrı gibi şikayetlerin önüne geçmek için sinüzit ameliyatı sonrasında hastaların kendi bakımlarına oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu etken ameliyat sonrasındaki dönemde sinüzit rahatsızlığından büyük ölçüde kurtulmayı sağlayacaktır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: