Sinüzit Baş Ağrısı Yapar Mı? Nasıl Geçer?

Sinüzit hastalığının en rahatsız edici semptomlarından biri baş ağrısıdır. Sinüzite bağlı olarak baş ağrısı en çok gözler, burun, elmacık kemikleri, yanaklar, üst dişler ve alın bölgesi etrafında hissedilir. Ağrı genellikle ani baş hareketi ya da zorlamayla yoğunlaşır. Aynı zamanda, sinüzit hastalarında görülen baş ağrısı; burun akıntısı, ateş, burunda dolgunluk hissi ve yüzde şişme gibi diğer sinüs semptomlarıyla birlikte görülebilir.

Sinüslerin iltihaplanması genellikle alerjik reaksiyon, tümör veya enfeksiyon sonucu oluşur. İltihaplanan sinüsler, burunda şişme ve mukus üretiminin armasına neden olur. Bu durum sinüs kanallarının bloke olmasına yol açar. Sinüslerde biriken mukus tabakası nedeniyle artan basınç baş ağrısına benzer bir ağrıya neden olur. Herkes yoğunluğu ve süresi bakımından farklı seviyelerde sinüzitle beraber baş ağrısı hisseder.

Birçok kronik baş ağrısı, sinüzitle alakalı olsa da; geçmeyen baş ağrıları migren veya stres kaynaklı da olabilir. Tedavisi baş ağrısı türüne bağlı olarak değişir. Baş ağrısı şikayeti olan kişilere doktor tarafından sinüzit tanısı konulması ve sinüslerin baş ağrısına neden olup olmadığının belirlenmesi tedavi için önemli bir noktadır.

Sinüzit Neden Baş Ağrısı Yapar?

Soğuk algınlığı, alerjenler veya sinüs enfeksiyonunun gelişmesi mukoza zarının şişmesine neden olur ve sinüs boşluklarında tıkanıklık meydana gelir.  Kış ya da sonbahar ayları sinüzite bağlı baş ağrısı semptomunu tetikleyebilir. Soğuk havalarda sinüzit hastaları daha sık baş ağrısından şikayetçi olurlar. Aynı zamanda, sigara içilen ortamda bulunmak ve çevresel faktörler (polenler) de sinüzit hastalarında baş ağrısını tetikler ve şiddetini arttırır. Solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik rinit de baş ağrısına neden olabilir. Bazen öne eğilmek sinüziti hastalarında baş ağrısını daha da arttırır.

Sinüzit Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Sinüzite bağlı baş ağrısı tedavisi genellikle semptomların giderilmesi ve enfeksiyonun tedavi edilmesine yöneliktir.  Enfeksiyonlu sinüslerin tedavisinde semptomlara bağlı olarak antibiyotik tedavisi önerilebilir. Antibiyotiklerle sinüs tıkanıklığının açılması hedeflenir. Üç gün süreyle nazal dekonjestan ilaçların kullanımı da hekim tarafından önerilebilir.

Sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için verilen ağrı kesiciler hastalarda rahatlama sağlamıyorsa, kortikosteroidler ilaçlar inflamasyonu azaltmak için reçeteye yazılabilir. Alerjik sinüzit olan hastalarda ise alerjilerine yönelik bir tedavi uygulanarak baş ağrısı giderilir. Dekonjestan veya ağrı kesici ilaçların çok sık alınması aşırı baş ağrılarına neden olabilir. Dekonjestan ilaçlar hekim tarafından önerildiği takdirde alınmalıdır. Bu ilaçlar kan basıncını arttırabilir ve yüksek tansiyonu olan hastalarda bazı yan etkilere sebebiyet verebilir.

Bol sıvı tüketmek, sinüzit baş ağrısı tedavisinde yararlı olabilir. Nemli ortamda bulunmak ve burun spreyleri kullanmak da basit önlemler arasındandır.

Nadir durumlarda, doktorunuz polipleri çıkarmak ya da kronik sinüzit sonucu şişen sinüsleri açmak için sinüs cerrahisi önerebilir.

Kronik Sinüzit Baş Ağrısı Tedavisi

Kronik sinüzit hastalarında bağ ağrısını tedavi etmek için sıcak nemli havluyla kompres yapılarak, tıkalı olan sinüs boşluklarının rahatlaması sağlanabilir.  Buhar banyosu da tıkalı sinüs kanallarının rahatlayarak, baş ağrısının azalmasına yardımcı olur. Sıcak kompres genellikle burun ve sinüslerde ağrıyı gidermek için yararlıdır. Tuzlu suyla burnu yıkamak da evde uygulayabileceğiniz sinüzit baş ağrısı tedavi yöntemleri arasındadır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status