Sinüzit Depresyon İlişkisi

Son dönemlerde birbiri ile çok farklı rahatsızlıklar olsalar da sıklıkla karıştırılan iki rahatsızlık depresyon ve sinüzit hastalığıdır. Bazen ortak belirtiler görüldüğü için hastalar depresyonu sinüzit veya sinüzit depresyon olarak algılayabilmektedir. Toplumda basit düzeyde bir kulak, burun, boğaz rahatsızlığı olarak algılanan sinüzit hastanın yaşam kalitesinin önemli ölçüde düşmesine neden olabilmektedir. Bu durum kişinin kendisini mutsuz hissetmesine, sosyal hayattan kendisini soyutlamasına neden olduğundan depresyon gibi algılanabilmektedir.

Sinüzit tedavi edilmediği durumlarda körlükten, çeşitli mide hastalıklarına kadar birçok hastalığın sebebi olmaktadır. Bunun engellenmesi için mutlaka erken dönemde hekime başvurarak teşhis konulması ve tedaviye başlanması gerekmektedir.

Sinüziti Depresyondan Ayıran Unsurlar

Sinüzit sıkıntısı çeken kişilerde sıklıkla baş ağrısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve akması gözlemlenmektedir. Bu durum kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi kişide keyifsizlik, sosyal yaşama karşı isteksizlik gibi sorunlara da neden olmaktadır. Bunların görülmesi ile birlikte kişi sinüzit probleminden habersiz depresyonda olduğunu düşünerek psikiyatrist ile görüşmeye gitmeyi tercih etmektedir.

Sinüziti depresyon belirtilerinden ayırmak için bilinçli olmak ve bulguları takip etmek önemlidir. Nefes darlığı hissi, halsizlik, isteksizlik depresyon ile ortak sinüzit belirtileri içerisinde yer almaktadır. Fakat yüzde basın hissi oluşması, burun, alın bölgesinde dolgunluk hissi, geniz akıntısı, mukusun koyu sarı yeşil renkli olması, baş ağrısı, koku almada azalma, tekrarlayan burun tıkanıklığı depresyon yerine sinüzit problemine işaret etmektedir.

Sinüzite Karşı Alınacak Önlemler

Her yaştan kişide sinüzit hastalığı görülmesinin nedenleri kişiye göre değişmektedir. Sigara kullanımı, alerjik rinit sorunu, burun yapısının bozukluğu sinüzite yatkın kişi grupları arasında ilk sıralarda gelmektedir. 10 günü geçkin sürede devam eden belirtilerde genellikle sinüzit tanısı konulmaktadır.

Sinüzit hastalığı kişilerin hayatını olumsuz etkilediği için sinüzite karşı alınacak önlemler ile ortaya çıkacak belirtiler hafifletilip en aza indirilebilmektedir. Hem ev ortamında hem çalışma ortamında hava nemlendiricisi bulundurmak sinüzit hastalarını büyük ölçüde rahatlatacaktır. Kuru ortamlarda sıvı tüketiminin artırılması, sigara içilmemesi, ıslak saçla durulmaması, alerji problemi varsa tedavi edilmesi sinüzit hastaları için önemli önlemleri oluşturmaktadır.

Sinüzit Nedenleri

Kişinin yaşam kalitesini düşüren sinüzit, hastanın yaşam koşullarından dolayı oluşabilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Özellikle sinüziti tetikleyen en önemli unsur sigaradır. Bol sigara tüketimi burun içini tahriş ederek sinüzite yol açmaktadır. Aynı zamanda kapalı ortamların düzenli havalandırılmaması, çok kuru hava ortamının olduğu yerlerde bulunulması, kirli iklim koşulları, alkol tüketimi kişilerde sonradan görülen sinüzite yol açmaktadır.

Sinüzit ve Depresyon

Doğumdan itibaren kişilerin sinüzit problemi bulunabilmektedir. Özellikle burun kemiğinde eğrilik olan kişilerde sinüzit rahatsızlığına sıklıkla rastlanmaktadır. Bazı doğumsal anormallikler de kişilerde sinüzit teşhisinin konulmasına neden olmaktadır.

Antibiyotik, burun içi solüsyonları veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilen sinüzitte erken dönemde tedavi edilmesi hem diğer hastalıklara yol açmaması hem de yaşam kalitesinin yükseltilmesi için büyük önem taşımaktadır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status