Sinüzit Göz Ağrısı ve Göz Şişmesi Yapar Mı?

Göz kapaklarında veya göz altlarında şişlik olması, genellikle sinüzitte sık görülen belirtilerden biridir. Bunlara ek olarak, sinüzit hastalığı yüzde şişlik, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, kulak tırmalayıcı ses, ağız kokusu, ateş, burun akıntısı, duyu kaybı gibi belirtilere de neden olabilir. Sinüzit vakalarının çoğu enfeksiyonlara yol açar. Ancak alerji, kapalı veya açık hava kirleticilere maruz kalma, klima ve kuru hava gibi etkenler de sinüzit belirtilerinin artmasını tetikleyen etkenlerdir. Bu olumsuzlukları hayatınızdan çıkararak ve kendinize daha sağlıklı bir ortam oluşturarak tüm bu sinüzit semptomlarını azaltabilirsiniz.

Sinüzit Gözleri Etkiler Mi?

Sinüs boşluklarının mukus tabakası ile tıkanması veya sinüslerin iltihaplanması, burun ve göz çevresindeki sinüslerin ağrı ve şişlik yapmasına neden olur. Sinüzit hastalarının yüzlerinde ve göz kapaklarındaki şişliğin yanı sıra; göz altı torbaları da ortaya çıkabilir. Kronik sinüzit hastalarında ilerleyen dönemlerde görülebilecek belirtiler arasında da göz altı torbalarının belirgin hale gelmesi ve yüzde şiş bir ifade olmasıdır. Bu durum hastaların konsantrasyon ve motivasyonunu engelleyebilir.

Sinüzite bağlı olarak göz ağrısı ve göz çevresinde şişliklerden rahatsız olan bireyler için uzun süreli sinüzit belirtilerini azaltmaya yardımcı olacak adımlar aşağıda yer almaktadır.

1. Adım

Evinizin içindeki nem düzeyini artırmak için gece boyunca yatak odasında bir nemlendirici çalıştırın. Klima ve ısıtma sistemleri sinüzit hastalarında sabahları şiş gözlerle uyanmalarına neden olabilir. Sinüslerde kuruluk ve tahrişe yol açabilir.

2. Adım

Sinüslerdeki mukusun akmasını sağlamak ve göz altında sıvı birikimini azaltmak için yatağın başını yükselterek uyuyabilirsiniz. Yarı dik konumda uyumadığınız takdirde, göz çevresindeki şişlik ve göz altlarındaki morluklar daha belirgin hale gelebilir. Harvard Tıp Fakültesine göre, yatay konumda uyumak gözlerinin altındaki damarları genişletir.

3.Adım

Alkol ve sodyum tüketimi her iki gözün altında sıvı birikimine neden olabilir ve sinüs tıkanıklığı göz şişkinliğine yol açar. Alkol kullanımı, aynı zamanda sinüzit tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin etkisini azaltabilir.

4.Adım

Her iki gözdeki şişlik ve göz altı torbalarını hafifletmek için doğal yöntemlerden biri tavuk çorbası içmektir. Sinüsleriniz tıkalıysa, acı biber ve diğer baharatlardan biraz yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Böylelikle mukusun akması sağlanabilir.

5.Adım

2 su bardağı içerisine bir tatlı kaşığı deniz tuzu karıştırarak, geriye doğru başınızı eğin ve burun deliklerinizin her birine üçer damla akıtın. 45 saniye boyunca bu pozisyonda durun ve ardından karışımın burnunuzdan akması için öne eğilin. Bu yöntem burun tıkanıklığına neden olan mukus tabakasını gevşetir ve iltihaplı burun pasajını yatıştırır. Ulusal Sağlık Enstitüleri bu tuzlu su karışımının sinüs tıkanıklığı için her gün taze olarak hazırlanarak uygulanmasını önermektedir.

6.Adım

Burnunuz ve sinüs pasajlarındaki tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olması için bir dekonjestan kullanın. Doktor tarafından verilen ve dekonjestan içeren ilaçlar göz altında sıvı birikmesi ve inflamasyonu azaltarak, göz şişliğini hafifletir.

7.Adım

Sinüzit hastalarında bazı alerjen maddeler göz şişkinliğine neden olabilir. Alerjik semptomları azaltmanın yanı sıra, sinüs iltihabını azaltmak ve göz şişliğini hafifletmek için alerji yapan etkenlerden uzak durun.

8.Adım

Sinüzit ve göz şişliği sorunlarına evde tedavi yöntemleri iyi gelmezse, tam bir muayene için doktorunuzu ziyaret edin. Akut sinüzit ve şiş gözler kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak kronik sinüziti olan hastaların sinüs problemleri tıbbi değerlendirme gerektirir.

9.Adım

Sinüs boşluklarında bakteriyel enfeksiyon nedeniyle gözlerde şişlik devam ediyorsa, antibiyotik alımı hekim tarafından önerilebilir. Enfeksiyon ve semptomların şiddetine bağlı olarak, 10 gün veya daha uzun süre antibiyotik alımı gerekebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status