Sinüzit Hastaları İçin Egzersiz Önerileri

Sinüzit en sık görülen hastalıklardan biridir. Sinüs enfeksiyonları, göz ve burun çevresindeki sinüslerin iltihaplanmasına ve şişmesine yol açar. Bu şişliğe artan mukus tabakası neden olur. Akut veya kronik sinüzit hastaları, sinüs enfeksiyonu semptomlarını ağır bir şekilde hissettikleri dönemlerde bazı basit egzersizlere başvurabilirler. Kronik sinüzit hastaları için kış ayları daha zorlu geçmektedir. Çeşitli yoga hareketleri kış mevsiminde kötüleşen sinüs enfeksiyonlarının tedavisinde büyük ölçüde işe yarayabilmektedir.

Burun tıkanıklığı sinüs enfeksiyonu olan kişilerde en belirgin risk faktörlerinden biridir. O nedenle, halter ve koşu sporları sinüzit hastaları için tehlike oluşturabilir. Tıkalı burun geçitleri koordinasyonu, kas kontrolünü ve dengeyi zayıflatabilir. Aynı zamanda baş dönmesine de neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı, sinüzit hastalarına hafif egzersizler önerilir. Göğüs basıncı gerektiren spor aktivitelerine katılmamaları yönünde uzmanlar sinüzit hastalarını uyarır. Sinüzit hastalarının ağır spor dallarıyla uğraşmaları, zor nefes almalarına neden olabilir ve kalp atışlarının hızlanmasına sebebiyet verir. Hatta kalp krizi ve inme riskini de ortaya çıkarabilir.

Sinüzit belirtileri burun akıntısı, burun tıkanıklığı ya da boğaz ağrısıysa, egzersiz yapmanızda sakınca olmayabilir. Belirtiler göğüs çevresinde de varsa ve sıklıkla öksürüyorsanız egzersiz yapmaktan kaçının. Sinüzit hastalarının egzersiz yaparken vücutlarını dinlemelerini ve herhangi bir şikayette egzersizi durdurmalarını ve dinlenmelerini öneririz.

Sinüs enfeksiyonuna yakalanan kişiler kolayca susayabilir. Sinüzit tedavisinde de hastalara bol su içmeleri ve sinüslerini nemli tutmaları için buhar banyosu yapmaları önerilmektedir. Bol su tüketmenin yanı sıra, sinüzit hastaları için önerilen yoga egzersizlerini de düzenli olarak uygulayabilirsiniz. Bazı basit yoga egzersizleri sayesinde, tıkanan sinüs kanallarının açılmasını sağlayabilir ve bu sayede daha rahat nefes alabilirsiniz.

Yoga nefes egzersizleri, özellikle pranayama nefes egzersizi teknikleri sinüzit hastalarının rahat nefes almasına yardımcı olur. Serbest nefes egzersizleri sayesinde sinüs kanalları açılır ve tıkalı burun kanallarındaki mukus tabakası incelerek sinüsler temizlenir.

Yoga, zihin ve bedeni gençleştirir. Yoganın bir parçası olan nefes egzersizleri, ses titreşimleriyoluyla sinüs kanallarının temizlenmesine yardımcı olur. Geniz hava hareketi akciğerlerin daha etkin çalışması ve serbest dolaşımı sağlar. Burun içerisindeki iltihabı azaltır ve sinüslerdeki virüslerle başa çıkmanızı sağlar. Basit yoga egzersizleri deneyen sinüzit hastalarında burun boşluğunda mukus pıhtılaşmaya başlar ve burun akıntısı şikayetleri zamanla azalır.

Yoga ile birlikte, tuzlu su ile burun yıkama teknikleri tıkanan sinüs kanallarının açılmasına yardımcı olur ve daha rahat nefes almaya başlarsınız. Nefes egzersiz ve alternatif burundan yoga nefes egzersizi de büyük ölçüde sinüs tedavisinde fayda sağlar. Sinüzit, yüz kaslarını ve göz çevresini olumsuz etkiler. Yoga yüz kaslarına yeterli oksijen sağlar ve gençleştirir. Sinüzit hastaları yoga egzersizleri sonrasında kendilerini taze ve aktif hissederler. Aynı zamanda göz çevresinde ve yüzde bir rahatlama sağlanır.

Surya Namaskar (güneş selamlama) olarak bilinen yoga egzersizi, tüm organlara egzersiz sağlar ve gün boyu kendiniz daha aktif hissedersiniz. Pawanmuktasana ve Bhujangasana yoga hareketleri de vücudun üst organlarına egzersiz sağlar ve sinüzitin neden olduğu tıkanıklığın rahatlamasına yardımcı olur.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status