Sinüzit Kulak Ağrısı Yapar Mı?
Alın, göz çevresi, şakak bölgesindeki hava boşluklarının iltihaplanarak tıkanması sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Her yaştan kişide sinüzit rahatsızlığı görülebilmektedir. Kişilere göre sinüzitin görülme şekli ve sinüzit büyüklüğü değişkenlik göstermektedir. Bununla beraber kişilerdeki sinüzit belirtilerinin görülme sıklığı, sinüzit şikayetlerinin yoğunluğu da değişkenlik göstermektedir.
Sinüzitin en yaygın bilinen belirtileri baş, alın ve göz çevresinde ağrı, yüz üzerinde basınç ve dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı, nefes darlığıdır. Sinüzit uzun zaman tedavi edilmediği taktirde başka sıkıntılar yaşanmasına da neden olabilmektedir. Sinüzit büyüklüğü çok arttığı ve tedavi uygulanmadığı zaman sinüsler içerisindeki iltihabın kulağa, göz çevresine, kemiklere akma ihtimali olmaktadır. Bu durum başka hastalıklarında ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Sinüzitle Beraber Görülen Rahatsızlıklar
Sinüzitle birlikte görülen birkaç hastalık bulunmaktadır. Kişinin yaşantısını hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumsuz etkileyen sinüzitle beraber görülen hastalıklar başında kulak ağrısı gelmektedir. Sinüs boşluklarında yer alan doygunluk hissi ve iltihabın kulak içerisine akma ihtimali yüksektir. Genellikle bir süre tedavi edilmeyen sinüzit hastalığında bu durum ortaya çıkmaktadır.
Sinüzit iltihabının kulak içine akması ile meydana gelen orta kulak iltihabı kişilerde kulakta doygunluk hissi, duyma kaybı ile birlikte kulak ağrısına da neden olabilmektedir. İltihap akması sonucu görülen kulak ağrılarına bazen başlı başına burun tıkanıklığı da neden olabilmektedir. Kişilerde görülen sinüzit kaynaklı kulak ağrısı şikayeti için genellikle antibiyotik ve soğuk algınlığı ilaçları ile bir süre ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Sinüzit Kulak Ağrısı Tedavi Yöntemleri
Sinüzit ve kulak ağrısı şikayetlerinde ilaç tedavisi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Fakat bunların yanı sıra doğal yöntemler ile tedavi uygulanması mümkündür. Bazı kürler, bitkisel yağlar veya evde uygulanacak kulak ağrısı tedavisi yöntemleri ile ağrı geçici olarak da olsa durdurulabilmekte, kişinin şikayetleri azaltılmaktadır.
Tedavi yöntemlerinde en kesin çözüm doktor kontrolü ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle 2 haftayı aşan süredeki sinüzit ve kulak ağrısı şikayetlerinde mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir. Doktor tedavisinin yanı sıra kullanılması düşünülen herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi bulunuyorsa bunun hakkında doktora bilgi vermek önemlidir.
Kullanılan ilaçlar ile birlikte bitkisel kürler bazen kişilerde alerji gibi istenmeyen yan etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle kürler kullanılmadan önce doktora danışılmasında fayda görülmektedir.
Sinüzit Kulak Ağrısı Giderme Yolları
Sinüzitle birlikte görülen kulak ağrısı son derece şiddetli olabilmektedir. Bu ağrıların giderilmesi için uygulanan yöntemler gibi sinüzit belirtilerin ve sinüzite bağlı ağrıların daha hafif atlatılmasını sağlayan yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler uygulandığında sinüzit hastalarının şikayetleri hafiflemekte, yaşam kalitesi artmaktadır.
Kulak ağrısı ve sinüzit problemi için kişilerin soğukta kalmaması, soğuk havalarda bere, atkı ile baş bölgesinin korunması, ıslak saçla uzun süre durulmaması, havuza girilmemesi gibi yöntemler ağrıların oluşumunu ve sinüzit belirtilerini azaltıcı önlemlerin ilk sırasında yer almaktadır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: