Sinüzit Kulakta Çınlama Yapar Mı?

Sinüzit vücutta birçok yeri etkileyen hastalıklardan bir tanesidir. Sinüs kanallarının kafa tasında olmasına karşın sinüzit iltihaplı bir hastalık olduğu için bundan tüm vücut etkilenebilir. Kulakların sinüzitten etkilenmesi de kaçınılmazdır. Dolayısıyla kulak bölgesinde oluşan çınlamalar, sinüzit kaynaklı olabilmektedir. Sadece sinüzitin kendisi böyle bir etki oluşturabilirken; sinüzit bir takım hastalıkları da tetikleyebilir. İltihabın yayılması neticesinde kulak enfeksiyonu da görülebilir.

Sinüzit Neden Kulak Çınlaması Yapar?

Sinüzitle birlikte sinüs bölgelerinde iltihaplı tıkanmalar görülür. Bu başta ağrı ve burnun tıkanması ile kendisini gösterir. Burun tıkanması ve basınç hissi kulakta çınlamayı doğrudan etkiler. Olumsuz etkilenen basınç dengesi, her iki kulakta çınlama görülmesinde neden olabilir. Sinüzit tedavi edildiğinde kulakta buna bağlı çınlama da son bulacaktır. Ancak sinüzit tedavi edilmiş olmasına rağmen kulakta çınlama devam ediyorsa altta yatan nedenlerin araştırılması için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Sinüzit Kaynaklı Kulak Çınlaması Önlenir Mi?

Kulak çınlamasını önlemek için önce sinüzitin oluşmasını engellemek gerekiyor. Bunun için dikkat etmeniz öncelikle ıslak saçlarla uzun süre durmamak ve kesinlikle dışarı çıkmamaktadır. Özellikle havaların serin ve esintili olduğu günlerde saçların mutlaka kurutulması gerekir. Ani ısı değişiklikleri de sinüzitin oluşmasına neden olabilir. Sıradan bir grip, soğuk algınlığı ve nezle de sinüzitin ortaya çıkmasına yol açar. Tüm bu nedenlerden oluşabilecek sinüzit, kulak çınlamasına neden olacağı için öncelikle bunların engellenmesi gerekir.

Burada yapılabilecek en iyi şey kişinin hastalıklara karşı kendisini korumasıdır. İyi beslenme, yeterli sıvı alımı, kalabalık ortamlardan uzak kalmak, hijyene önem vermek, hasta kişilerle temas etmemek kendinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Kulak Çınlamasına Eşlik Eden Diğer Belirtiler

Kulak çınlamasının sinüzit kaynaklı olup olmadığını anlamak için diğer birkaç belirtiye de dikkat edilmesi gerekiyor. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, halsizlik, nadir olarak ateş sinüzite işaret edebilir ama tüm bunlar birçok üst solunum yolu hastalığının da belirtisidir. Sinüzit ağrısını ayırt edebilmek için öne doğru eğildiğinizde ağrının yoğunluğunun artması önemlidir. Ağrı eğildiğinizde alnın ön kısmında ve ensede yoğun olarak hissedilir. Kişi ayağa kalktığında bu yoğunluk hafifler ve klasik baş ağrısı şeklinde görünmeye devam eder.

Sinüzite Bağlı Kulak Çınlamasının Tedavisi

Sinüzit kulak çınlamasına neden oluyorsa öncelikle hastalığın kendisi ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Ancak tedavi süreci bitene kadar sürekli bir kulak çınlamasıyla yaşamak günlük hayatı sıkıntıya sokabilir. Bunun için tedavi devam ederken özellikle burun tıkanıklığının giderilmesi kulakların rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Burun tıkanıklığını açmak için serum fizyolojik kullandıktan sonra burun iyice temizlenebilir. Ferahlatıcı aroması olan sinüzit damlaları kullanılarak burun salgısının yumuşatılmasına çalışılabilir. Ancak her ne yapılırsa yapılsın neticesinde mutlaka burun içi hınkırma yoluyla iyice temizlenmelidir. Burun tıkanıklığı kaybolduğunda basınç hissi de azalacağından kulakta çınlama ortadan kaybolacaktır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status