Sinüzit Mide Bulantısı Yapar Mı?

Sinüs, kelime anlamı olarak burun ve göz çevresinde bulunan kemiklerin içindeki boşlukların adıdır. Bu boşlukların burun içlerine doğru açıldıkları kanallar vardır. Bu kanallar tıkandığında iltihap kaparlar ve kapan iltihap sonucu burası enfeksiyon kapar. Bu enfeksiyon sinüs hastalığı olarak adlandırılır. Sinüzitin de iki çeşidi vardır. Bunlar akut ve kronik sinüzittir. Akut olan sinüzit hastalığında ortaya çına belirtiler sarımsı ya da yeşil kanla birlikte gelen akıntı, yüzde basınç hissi oluşması, göz etrafında meydana gelen ağrılar baş ağrısı ve ağızda meydana gelen kötü kotu gibi gibi belirtilerdir. Ek olarak akut sinüzite biraz ateş, öksürük ve mide rahatsızlıkları da örnek gösterilebilir.

Kronik olan sinüzitte de belirtiler çok daha uzun süreli olarak seyreder. Kronik sinüzitte oluşan belirtileri sayacak olursak akut sinüzitten çok daha uzun süre bu belirtiler devam eder.  Bu belirtiler çok daha koyu bir burun akıntısı genizde olan akıntı, burnun tıkanması, koku almada zorluk çekme ve gece sıralarında ortaya çıkan kuru öksürük olarak adlandırabiliriz.

Sinüzit En çok Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin burun içine açıldıkları kanalların tıkanmasıyla buraların iltihaplanmasından dolayı enfeksiyon kaparak sinüzit hastalığına yol açtığını söylemiştik. Peki ne zaman sinüzit hastalığı en çok ortaya çıkar diye soracak olursanız kış aylarının başlangıcını örnek verebiliriz. Kuruyan havanın sinüs gelişimini arttırdığı düşünülecek olursa kaloriferli evlerde bu durumun sık yaşandığını söyleyebiliriz. Hafif nezle olarak hava akımın a maruz kalmak, alerji durumlarının  devam etmesi de sinüs oluşumunu arttırmaktadır.

Sinüs tedavisi ise doktorun önereceği bazı ilaçlarla yapılmaktadır. Akut sinüzitte antibiyotik tedavisi doktor verir. Bunun yanında burun açıcı ilaçlarda verilir. Eğer kronik sinüzite dönüşmüşse ameliyata kadar dönüşen sonuçlar ortaya çıkabilir. Kronik sinüzite durumun dönüşmemesi için önlemi önceden almalı ve doktorun önerdiği tedavileri harfiyen yerine getirmelidir. Sinüzit zor bir hastalıktır ve kişiyi sosyal çevrede de olumsuz olarak etkiler. Eğer tedavi iyi yapılmazsa ameliyat bile olunsa tekrarlanabilir. Bu açıdan doktor tavsiyelerini dinlemekte yarar vardır.

Sinüzit ve Mide Bulantısı İlişkisi

Sinüzit hastalığında sinüslerde akıntı meydana gelmektedir ve bu akıntı sebebiyle birlikte geniz akıntısı da yaşanmaktadır Kronik olan sinüs hastalığında geniz hastalığının yanı sıra sinüs hastalığında mide bulantısı şikayeti de artar. Geniz akıntısı ağız içinde yaşandığı için mide bulantısına sebep olur. Mide bulantısı ile beraber yaşan diğer sorunlar ise balgam çıkarma, boğazda gıcık yapması, öksürük ve ağzın kötü bir şekilde kokmasıdır.

Sinüs hastalığında ortaya çıkan mide bulantısı kış mevsiminde soğuk hava zamanlarında, kirli havalarda ve mevsim değişimlerinde en çok olur. Sinüsler ve burun solunum yollarını temizlemek için geniz akıntısı salgılar. Bu akıntı kötü kokulu, koyu ve yapışkan bir şekilde olduğu için mide bulantısını arttırır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status