Sinüzit Ters Akıntı Nedir?
Sinüzit hastalarında en çok görülen şikayet burun gerisi akıntısı, geniz akıntısı olarak bilinen sinüzit ters akıntı problemidir. Kişilerin günlük yaşantısını etkileyen, sosyal hayatında olumsuz etkilere yol açan, yutma güçlüğü gibi sorunlara da neden olabilen burun gerisine akıntı sinüzit hastalarında sıklıkla görülmektedir.
Normal kişilerde de bulunan geniz akıntısı, hastalık söz konusu olmadığı durumlarda hissedilecek derecede değildir. Bu yüzden kişiye herhangi bir rahatsızlık vermemektedir. Fakat sinüzitte görülen geniz akıntısı şikayeti kişinin akıntıyı hissetmesi, genizde doluluk hissi ile yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
Geniz Akıntısı Belirtileri
Sinüzitte ters akıntı adı ile de bilinen bu belirti yaygın olarak geniz akıntısı olarak bilinmektedir. Burun gerisinde hissedilen akıntı hissi kişinin günlük yaşamında kendini rahat hissetmemesine, sürekli boğaz temizleme ihtiyacına vb. rahatsız edici durumlara yol açmaktadır. Geniz akıntısı olan kişilerde görülen belirtiler arasında devamlı yutkunma isteği, tükürme, boğazda yanma hissi de yer almaktadır.
Balgam gibi kişiye yaşantısında rahatsızlık veren geniz akıntısından kişiler boğazlarını temizleyerek kurtulmaya çalışmaktadır. Fakat boğaz temizleme sıklığı artıkça özellikle kuvvetli boğaz temizlemelerde boğazın tahriş olması ve buna bağlı da boğaz yarası, kanama, yanma hissi de artış göstermektedir.
Sinüzit Kaynaklı Geniz Akıntısı
Sinüzit belirtileri arasında sık rastlanılan bir durum olsa da her geniz akıntısı, sinüzit belirtisi olarak algılanmamalıdır. Geniz akıntısının farklı sebeplerden dolayı oluşması mümkündür. Bu sebeplerin tespiti kulak – burun – boğaz uzmanı tarafından yapılacak muayene ile belirlenmektedir.
Yeşil ve sarı renkli görülen geniz akıntısı, aynı zamanda boğaz arkasında enfeksiyonlu kalın balgam gibi görülen akıntılar sinüzite bağlı ters akıntı olarak kabul edilmektedir. Kişilerin alerjik bünyeye sahip olmaları, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıkları ve çeşitli çevresel etkenler sinüslerin iltihaplanıp geniz akıntısının çoğalmasına neden olabilmektedir.
Sinüzit çeşitlerine göre görülen ters akıntı şikayeti de değişmektedir. Görülme şekillerine göre sinüzit çeşitleri kendi aralarında akut ve kronik olarak iki ayrı grupta incelenmektedir. Akut sinüzit hastalarında kısa süreli geniz akıntıları görülürken, kronik sinüzit hastalarında ağız kokusunun eşlik ettiği devamlı geniz akıntısı problemi yaşanmaktadır.
Sinüzite Bağlı Ters Akıntı Tedavi Yöntemleri
Kişilerin alerjik rinitinin bulunması sinüzitin en yaygın sebepleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle alerjisi olan kişilerde görülen sinüzit kaynaklı ters akıntı tedavisi için öncelikle alerjinin kontrol altına alınması gerekmektedir.
Burun yıkama yöntemleri ile burunun açılması, damla ve sprey kullanımı, havanın nemlendirilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların bol tüketilmesi, düzenli buhar banyosu ve boğazı yumuşatacak sıcak içecekler ters akıntı tedavisinin ilk adımını oluşturmaktadır. Ters akıntı şikayeti olan hastaların aynı zamanda kafeinli içecekler, alkol, sigara tüketmemesi de önemlidir. Alerjiye bağlı ters akıntı ve sinüzitte alerji ilaç tedavisine başlanması da gerekebilmektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: