Sinüzit ve Hamilelik
Sinüsler insan vücudunun yüz kısmında yer alan göz ve burun deliklerinde mukus akışının yapıldığı yerdir. Çeşitli nedenlerden dolayı bu sinüslerdeki delikler tıkanabilir ve mukus akışı sağlanamaz. Bu durumda sinüs hastalığı semptomları ortaya çıkar. Bu semptomlarda hastalığın seyrine göre değişir. Kronik olmayan akut sinüzit olarak adlandırılan sinüzitte belirtiler kronik sinüzite göre daha az ve kısa süredir. Hastalığın kronikleşmeden tedavisini yaptırmak gerekir.
Sinüzit hamilelik döneminde de yoğun olarak ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Hamile bayanların pek çoğunda bu hastalık görülür. Hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar nedeniyle sinüs mukozasında şişlikler olabilir ve bunun neticesinde mukus çıkışı rahat olmaz. Burun tıkanıklığı yoğun yaşanır. Aynı zamanda hamilelik dönenimde hormonlara bağlı olarak burun damarlarında aşırı bir büyüme olur ve burun etleri sarkacak şekilde bu büyüme olur. Burun eti alınmadığında ya da küçültme işlemi uygulanmadığında özellikle normal doğum sırasında sıkıntılar yaşanabilir. Bu durumun önlenmesi için gerekli ilaç tedavilerinin yapılması gerekir. Gerekirse cerrahi müdahale ile burun etleri küçültülebilir.
Alerjik Reaksiyonların Hamilelikte Sinüzite Etkisi
Sinüzit hastalığı hamilelikte sadece hormonlardan kaynaklı yaşanmaz. Birçok nedene bağlı olarak sinüzit hastalığı hamilelikte yaşanabilir. Hamilelikte alerjik sinüzit hamilelik dönenimden ortaya çıkan sinüzitin nedenlerinden biridir. Saman nezlesi gibi alerjik nedenleri olanları olan kişilerde alerjisi olamayan kişilere göre hastalığa yakalanma riski daha fazla olabilir. Bu gibi durumlarda sorunun alerjik kökenli olup olmadığını anlamak için alerji testleri yaptırmak gerekir.
Doktorun önerileri doğrultusunda istenen testleri yaptırdıktan sonra çıkan sonuca göre gerekli olan tedavi şekli hastaya uygulanır. Bu gibi alerjik reaksiyonlara karşı önlem almak için alerjiniz varsa alerjiye neden olan ortamlardan uzaklaşmanız yararlı olacaktır. Alerji durumunuz hala devam ediyorsa gerekli testleri yaptırdıktan sonra doktorun öneri ve tavsiyelerini dikkate alarak hayatınızı ona göre şekillendirmenizdir. Uygun şekilde tedavi edilirse alerjik kökenli sinüzite karşı önlem alınabilir.
Hamilelikte Sinüzite Yol Açan Diğer Nedenler
Hamilelikte hormon değişimleri ve alerjik reaksiyonlar dışında hamilelikte sinüzite yol açan diğer nedenler olarak sıralayabileceklerimiz şunlardır:
Soğuk Algınlığı: Soğuk algınlığı sinüzite en çok yol açan ve hastalığın ilerlemesini sağlayan nedenlerden biridir. Enfeksiyon durumlarından kaynaklı sinüs çıkışları en çok kış ayalarını yaşandığı soğuk zamanlarda ortaya çıkar. Pek çok bakteri, mikrop ve çeşitli organizmalar bu dönemlerde ortaya çıkar. Bu açıdan soğuktan korunarak önlem almaya çalışmak gerekir.
Hamilelikte Alerjik Sinüzit
Bağışıklığın Zayıflaması: Hamilelik döneminde bebeğin anne vücudunda yer alan mineralleri kendisi için tüketmesi neticesinde anne zayıf düşer ve hastalıklara açık hale gelir Bu dönemde iyi beslenmek oldukça önemlidir.
Bazı fiziki nedenler: Burun kemik eğriliği gibi fiziki problemlerde sinüsleri etkileyen durumlardır. Bu durum için gerekirse cerrahi müdahale yapılmalıdır. Bunun dışında geniz eti de hastalığı etkilemektedir. Geniz eti ameliyatı olarak bu sorunun da üstesinden gelinebilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Gebelikte Sinüzit Belirtileri Neler?
- Hamilelikte Sinüzit ve Geniz Akıntısı
- Hamilelikte İlaçsız Sinüzit Tedavisi