Sinüzit ve Orta Kulak İltihabı
Burun çevresinde yer alan ve tıp dilinde sinüs olarak adlandırılan boşlukların hava ile tıkanması sonucu sinüzit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Sinüsler, insan vücudunda bulunduğu konum nedeniyle oldukça önemli organlar ile komşudur. Sinüzit rahatsızlığında meydana gelen iltihabın dağılması durumunda bu komşu organlar da sinüzitten etkilenebilmektedir.
Sinüzitle beraber görülen birçok hastalık bulunmaktadır. Bunların başlıcaları göz problemleri, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar olsa da aynı zamanda mide rahatsızlığı gibi hastalıklara da sinüzit neden olabilmektedir. Bunların engellenmesi için sinüzitin zamanında tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Sinüzit İle Beraber Görülen Hastalıklar
Sinüzit sıkıntısı yaşayan kişilerde başka hastalıklarda meydana gelmektedir. Yaygın olarak sinüzitle beraber görülen hastalıklar arasında orta kulak iltihabı yer almaktadır. Burun bölgesinde yer alan sinüsler, kulağa oldukça yakın bir konumda olduğundan sinüzitin ilerlemesi halinde orta kulak iltihabı kaçınılmaz hale gelmektedir.
Basit bir grip, nezle, soğuk algınlığı rahatsızlığının ardından da kişiler de sinüzitle beraber orta kulak iltihabı görülebilmektedir. Bunu engellemek…
için düzenli tedavi uygulanması, doktor tavsiyelerine uyulması önemlidir.
Sinüzit Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Sinüziti olan birçok kişi zaman içerisinde kulaklarında hissettiği dolgunluk hissinden yakınmaktadır. Ayrıca sinüzit tedavi edilmediğinde bu dolgunluk hissine, basınç ve duyma kayıpları da eşlik etmektedir. Bunun sebebi sinüzitle beraber ortaya çıkan orta kulak iltihabıdır. Sinüzit salgılarının kulak içine yayılmasından dolayı bu durum ortaya çıkabilmektedir.
Birçok kişi sinüzit ve orta kulak iltihabını gereği kadar önemsememektedir. Bu nedenle sinüzit tedavisinde doğal yöntemler orta kulak iltihabı görüldüğünde de sıklıkla denenmektedir. Doğal yöntemler ile tedavi, kişilerin belirtileri daha az hissetmesini sağlasa da bazı durumlarda tedavi yerine geçmemektedir. Eğer doğal ilaçlar kullanılacaksa bir hekimle görüşülüp antibiyotik vb. ilaç kullanmak gerekip gerekmediği konusunda bilgi alınmalıdır.
Sinüzitin Oluşturduğu Riskler
Sinüzit hastalığı kişilerin sandığı kadar hafif ve kolay bir rahatsızlık değildir. Birçok belirti ile görülen sinüzit tedavi edilmediğinde belirtileri devam etmekte, kişinin günlük yaşantısının düzenini bozmaktadır. Ayrıca sinüsler içerisindeki enfeksiyonun diğer organlara akma ihtimali de bulunmaktadır. Yüz kemiklerine dahi akma ihtimali olan sinüzit zamanında tedavi edildiğinde sinüzitle beraber görülen rahatsızlıklarda ortadan kalkmaktadır.
Sinüzit ve Orta Kulak İltihabı
Sinüzit şikayetleri ilerlemiş olan hastalarda ameliyat gerekli olabilmektedir. Özellikle iltihabı göz çukuruna yayılmaya başlayan, beyin zarına ilerleyen hastalar için ameliyat kaçınılmaz hale gelmektedir. Oldukça yüksek başarı oranlarının görüldüğü sinüzit ameliyatı kişilerin sinüzit rahatsızlığının tedavisinde etkili bir yöntemdir.
İlk aşamalarda genellikle riskler antibiyotik tedavisi ve doğal yöntemler ile tedavi edilmektedir. Hastanın sinüzit belirtilerini ortaya çıkaracak nedenlerden uzak durması da sinüzit sorununu daha kısa sürede çözmesine yardımcı olmaktadır. Alerjisi bulunan kişilerde sinüzit daha çabuk ilerleyebilmektedir. Alerjinin tedavide kontrol altına alınması, burun içinin tuzlu su, okyanus suyu gibi ürünlerle yıkanması etkili olmaktadır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: