Sinüzit Zatürreye Çevirir Mi?
Sinüzit gibi çok sıradan görünen bir hastalık ilerledikçe zatürre gibi ölümcül bir hastalığın görünmesine neden olabilir. Yüzde dolgunluk, bağ ağrısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösteren sinüziti hissettiğiniz anda tıbbi tedavi için mutlaka uzmana başvurmalısınız. Özellikle çocuk ve yaşlı olan yüksek risk grubunun sinüzitten korunması önemlidir. Çünkü sinüzitin zatürreye çevirme olasılığı çocuklarda daha yüksek seviyelerdedir.
Sinüzit Tedavi Edilmezse Zatürre Görülebilir!
Normal şartlarda sinüzitin tedavisi ortalama iki hafta kadar sürmektedir. Çok nadir olarak bu süre 30 günü aşar ve bu durumda kronik sinüzitten söz edilir. Geçmeyen sinüzit, tedavisi etkili yapılmamış sinüzit zatürre hastalığına yol açabilir. Sinüzit akıntısı bu durum üzerinde en önemli etkendir. Akıntının içe doğru olmasındansa dışa doğru olması tercih edilir.
Geniz Akıntısının Akciğere Zararı
Sinüzit ile birlikte görülen en önemli şikayetlerden birisi geniz akıntısıdır. Burun tıkalı olunca oluşan mukoza geniz akıntısı halinde boğaz bölgesinde yer alır. Geniz akıntısının herhangi bir yolla temizlenmemesi ve giderilmemesi akıntının akciğerlere ulaşmasına ve dolayısıyla zatüreye yol açmasına neden olur. Sinüzit tedavi edilirken geniz akıntısının ortadan kaldırılmasına yönelik yöntemler de uygulanır. Bu tedaviye destek olmak için burnun açılıp akıntının dışarı akıtılmaya çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Sinüzit Akıntısını Gidererek Zatürreyi Önleme
İltihaplı akıntıların akciğerlere ulaşmasını önlemek, zatürrenin önüne geçecektir. Bunun için akıntı giderici yöntemler uygulamaya çalışmalısınız. Doktorunuzun önerdiği şekilde serum fizyolojik ile burun içi yumuşatılmalı ve ardından burun tam anlamıyla temizlenmelidir. Çocuklarda bu işlem burun aspiratörleri ile yapılır. Özellikle çocuklarda akıntının akciğere ulaşmasını engellemek önemli bir detaydır. Bunun için günde üç kez serum fizyolojik ile burun temizliği yapılmalıdır.
Sinüzitte Burun Akması Sağlanmalı
Sinüzit rahatsızlığı olanların en büyük sorunu burnun tıkalı olmasıdır. Burun açılarak mukozanın dışarı atılması hem sinüzitin iyileşmesine yardımcı olur hem de tetiklenebilecek ciddi hastalıkların önüne geçilir. Burun akması için ferahlatıcı sinüzit damlaları kullanılabilir. Buhar solunarak burun içi yumuşatılabilir.
Sinüzitin Zatürreye Çevirdiği Nasıl Anlaşılır?
Sinüzit kendi haline bırakıldığında belirtilerek şiddetlenerek görülmeye devam edecektir. Genizde hissedilen akıntı zaman içinde göğüs bölgesinden hırıltı şekilde duyulmaya başlanmışsa, hasta ciddi bir halsizlik, baş ağrısı, kafada basınç hissi yaşıyorsa zatürreden şüphelenilebilir. Bu belirtilere geçmeyen öksürük, öksürdükçe göğüs ve sırt bölgesinde keskin ağrılar eşlik edebilir. Özellikle çocuklarda iltihap vücutta ilerledikçe titreme, düşmeyen ateş görülebilir. Son aşamada hastanın durumu artık hastaneye yatacak seviyeye gelmiştir. Çünkü hasta akciğerlerinde ilerleyen iltihap nedeniyle nefes almakta güçlük çekmeye başlar.
Kısacası zatürreyi anlamamak gibi bir durum söz konusu olamaz. Zatürrenin varlığını tespit edebilmek için doktor kontrolü şarttır. Doktor akciğerleri dinleyerek, akciğer röntgeni isteyerek kolaylıkla teşhis koyabilir. Sinüzitin böyle ciddi bir tablo haline gelmesini önlemek için tedavi yöntemleri sinüzit fark edildiğinde uygulanmaya başlanmalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Sinüzit Tedavisine Üzerlik Tohumu
- Evde Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Çörek Otu Yağı İle Sinüzit Tedavisi