Sinüzitin Belli Bir Mevsimi Var Mı?
Her mevsim sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Özellikle bahar ve yaz aylarında sinüs enfeksiyonlarına daha yaygın olarak rastlanmaktadır. Bunun da nedeni, mevsimsel geçişler ve bu mevsimlerde alerji yapan etkenlerin artmasıdır. Kış aylarında da soğuk hava sinüs enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Kış aylarında sinüs enfeksiyonlarına rastlanmasının başlıca nedenleri ise, ortamın fazla nemli olmaması ve soğuk algınlığına yakalanma riskinin yüksek olmasıdır.
Sinüs enfeksiyonları ile mevsimsel alerjiler arasında ayrım yapmak bazen zor olabilmektedir. Sinüzit tanısı için de hastanın şikayetleri ve diğer semptomlar dahilinde bir yol izlenir. Sinüzite kış aylarında yakalanan hastalar; baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sinüs basıncı, öksürük, kötü nefes kokusu gibi semptomlardan daha fazla şikayet ederler. Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip sonrasında sinüslerde şişme meydana gelir ve mukus bakterilerinin sinüs enfeksiyonlarını tetiklemesiyle daha sonrasında kalıcı baş ağrısı, hafif ateş ve sinüzitin diğer korkunç belirtileri ortaya çıkar. Kış aylarında sinüzitin diğer nedenleri ise; burun veya poliplerde alerjidir.
Birçok kişi bahar ve yaz mevsimlerinde benzer sinüzit belirtileri yaşar. Gıda alerjileri, alkol, kokular, sigara içmek, polenler ve havadaki bakterilerin daha artması bu mevsimlerde burun akıntısı ve baş ağrısı gibi sinüzit belirtilerini ortaya çıkarabilir. Kokulu mumlar, dekorasyon ve evcil hayvanlar da alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Kış aylarında sinüzitten korunmak için bol bol su içmeye özen gösterin. Yeterli uyuyun ve sağlıklı gıdalar tüketin. Soğuk algınlığı ve gripten kaçının. Üst solunum yolu hastalıklarından korunmaya gayret edin. Ard arda grip olmak da sinüzit hastalığını tetikleyebilir. Soğuk havalarda ısıtıcılar havadaki nemi azalttığından sinüslerin enfeksiyon kapma riski artar. Sinüslerde kuruluk ve sinüs enfeksiyonlarına yakalanmamak için bulunduğunuz ortamdaki havanın soğuk aylarda nemli olmasına özen gösterin.
Yaz ve bahar aylarında sinüzitten korunmak için mevsim geçişlerinde soğuk algınlığına dikkat edin. Polenlere karşı önlem alın. Bu mevsimlerde saman nezlesi ve alerjik sinüziti olanların şikayeti artabilmektedir. Klimalı ortamlarda fazla durmayın. Klima, akut sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Yaz ve bahar aylarında, viral ve bakteriyel sinüzite sıklıkla rastlanır. Her iki tür de geniz zarının iltihaplanmasına ve sinüslerin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Kısacası, sinüzitin belli bir mevsimi yoktur.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: