Siroz Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Siroz Belirtileri
Genellikle siroz hastalığının erken safhasında az sayıda semptom görülür. Karaciğer hasarının artması ile birlikte daha fark edilir belirtiler ve semptomlar gelişme eğilimi gösterirler.
Erken evre siroz hastalığında, karaciğer hasar görmüş olmasına rağmen düzgün işlevini sürdürür. Sirozun ileri evresinde ise, karaciğer fonksiyonlarının etkilenmesi ile belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Yukarıda da belirtildiği gibi, karaciğer hasarı büyük olana kadar siroz çoğunlukla herhangi bir semptom veya bulgu göstermez. Belirtiler ve bulgular ortaya çıktığında ise, aşağıda listelenenleri içerebilir:
- Yorgunluk
- Ciltte kaşıntı
- Deri ve gözlerde sarı renk değişikliği (sarılık)
- Mide bulantısı
- Kilo kaybı
- Kolayca kanama
- Kolayca morarma
- İştah kaybı
- Karın boşluğunda sıvı toplanması (asit)
- Bacaklarda şişme
- Kafa karışıklığı, uyuşukluk ve konuşma bozukluğu (hepatik ensefalopati)
- Ciltte örümcek kan damarları
- Avuç içlerinde kızarıklık
- Erkeklerde meme büyümesi
- Erkeklerde testiküler atrofi
Yukarıdaki listede yer alan belirtiler veya bulgulardan biri veya daha fazlasına sahipseniz, doktor randevusu alınız.
Ayrıca, kişilik değişiklikleri, uyku sorunları (insomnia), hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve konsantrasyon eksikliği gibi semptomlar ile karşılaşılabilir. Bu durum, ensefalopati olarak bilinir ve toksinler beyni etkilediğinde, akut veya kronik karaciğer hastalıkları sonucu ortaya çıkar. Çünkü karaciğer bu toksinleri vücuttan dışarı atamaz.
Ayrıca Bakınız: Karaciğer Sirozu Belirtileri
İleri Evre Siroz Belirtileri
Sirozun geç evrelerinde, kan kusma veya dışkının katran gibi siyah olması semptomları ile karşılaşılabilir. Bunun nedeni, kanın karaciğerden düzgün bir şekilde akamamasıyla, bağırsaktan karaciğere kan taşıyan damardaki (portal ven) kan basıncında artışa neden olmasıdır.
Kan basıncındaki artış, kanı mide ve gırtlak hattındaki küçük, narin damarlara (varis) zorlar. Bunlar, yüksek kan basıncı ile patlayabilir, iç kanamaya yol açabilir; bu da kusmuk ve dışkıda görülür.
Zamanla, normalde sağlıklı bir karaciğer tarafından vücuttan atılan toksinler, birden fazla organ yetmezliğine neden olabilir ve ardından ölümle sonuçlanabilir.