Sıtma (Malaria) Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Sıtma, “Anopheles sivrisinek ısırığı” ile insanlara bulaşan parazitlerin yol açtığı hayati tehlike oluşturan bir kan hastalığıdır. Malaria ya da malarya olarak da adlandırılır. Enfekte bir sivrisinek bir insanı ısırıp parazitleri naklettikten sonra, bu parazitler, alyuvarlara bulaşmadan ve yok edilmeden önce konakçının karaciğeri içinde çoğalır.

Sıtma hastalığın erken teşhisi konulursa kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir.

Araştırmacılar, sıtma enfeksiyonunun önlenmesi, erken teşhis ve tedavi konularını geliştirmeye yönelik bilimsel çalışmalar yapıyorlar ve şu ana kadar sadece bir sıtma aşısı lisanslanmış durumdadır.

Sıtma Hakkında Hızlı Bilgiler:

Aşağıda sıtma hastalığı konusunda bazı temel hususlar kısaca listelenmiştir. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.

  • Sıtma, ilk olarak 1880’de parazit enfeksiyonunun neden olduğu bir hastalık olarak tanımlandı.
  • Hastalığın ismi İtalyanca “kötü hava” anlamına gelen mal’aria kelimesinden gelir.
  • Sıtma enfekte sivrisinekler tarafından ısırıklar yoluyla insanlara bulaşır.
  • Sivrisineklerin aktif olması için en yaygın zaman akşam karanlığı ile şafak vakti arasındadır.
  • Dünya genelinde, 2013 yılında yaklaşık 198 milyon sıtma vakası ve 584.000 ölüm gerçekleşti.
  • Sıtma çoğunlukla dünyanın fakir, tropik ve subtropikal bölgelerinde görülür.

Sıtma Nedir?

100’den fazla çeşit “Plasmodium paraziti” vardı. Bunlar çeşitli türlere bulaşabilir. Bilim adamları insanları spesifik olarak enfekte eden beş türü belirlemişlerdir. Bunlar şöyledir:

  1. falciparum: Tropikal ve banliyö bölgelerinde, ancak ağırlıklı olarak Afrika’da bulunmaktadır. Her yıl bu suş tarafından yaklaşık 1 milyon insanın öldüğü varsayılıyor. Suş hızlı bir şekilde çoğalabilir ve beyindeki kan damarı duvarlarına yapışabilir ve serebral sıtma dahil ağır sıtmanın hızlı bir şekilde başlamasına neden olabilir.
  2. vivax: Latin Amerika, Afrika ve Asya’da bulunan, yüksek nüfus nedeniyle en yaygın olanıdır. Bu suş, aylarca ya da yıllar sonra kanı harekete geçirip, işgal edebilecek ve birçok hastanın nüksetmesine neden olabilecek bir karaciğer aşamasına sahiptir.
  3. ovale: Ağırlıklı olarak Batı Afrika’da bulunan, biyolojik ve morfolojik olarak P. vivax’a çok benzerdir. Bununla birlikte, P.vivax’ın aksine bu suş, Duffy kan grubu ile negatif olan bireyleri etkileyebilir.
  4. malariae: Dünya çapında ve sadece insan sıtma parazitinde üç günlük bir döngüye sahiptir. Tedavi edilmediği takdirde; P. malaryae ömür boyu sürebilen ve nefrotik sendroma neden olabilen uzun süreli, kronik bir enfeksiyona neden olabilir.
  5. knowlesi: Güneydoğu Asya’da bulunan ve makak (bir maymun türü) ile bağlantılıdır. Bu suşun 24 saatlik bir döngüsü vardır ve bu nedenle bir hastaya bulaştıktan sonra hızla çoğalabilir ve komplikasyonsuz bir vakanın çok hızlı bir şekilde ciddi şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu suşla ölümcül enfeksiyon vakaları bildirilmiştir.

Sıtma Sebepleri Nelerdir?

Sıtma nasıl bulaşır?” Sıtma, Anopheles sivrisineği, parazit Plasmodium ile vücuda enfekte olan ısırıklardan kaynaklanır. Bu sıtmaya neden olan tek sivrisinektir. Sivrisinek içindeki parazitin başarılı bir şekilde gelişimi, çeşitli etkenlere bağlıdır. En önemlisi ise; nem ve ortam sıcaklığıdır. Virüs bulaşmış bir sivrisinek, insan barınağını ısırdığında, parazit kan dolaşımına girer ve karaciğerde uykuda kalır. Önümüzdeki 5-16 gün boyunca, konak semptom göstermez. Ancak sıtma parazitleri eşeysiz çoğalmaya başlar. Yeni sıtma parazitleri daha sonra kırmızı kan hücrelerine bulaştıklarında kan dolaşımına geri gönderilir ve tekrar çoğalmaya başlar. Bununla birlikte, bazı sıtma parazitleri karaciğerde kalır ve daha sonrasına kadar salınmaz ve nüksetme ile sonuçlanır. Etkilenmemiş bir sivrisinek, virüs bulaşmış bir kişiyi ısırdığında enfekte olur, böylece tekrar döngüye başlar.

Sıtma Belirtileri Nelerdir?

Sıtma semptomları ve bulguları iki kategoride sınıflandırılabilir: komplike olmayan ve şiddetli sıtma.

Komplike olmayan sıtma, semptomlar bulunduğu zaman teşhis edilir. Ancak, ciddi bir enfeksiyonu veya hayati organların işlev bozukluğunu gösteren hiçbir klinik veya laboratuvar bulgu yoktur. Bu formdan muzdarip bireyler, hastalık tedavi edilmezse veya hastalığa karşı bir bağışıklığa sahip olmadıklarında ya da hiç bağışıklık kazanmazlarsa, ciddi derecede sıtma geliştirebilirler.

Komplike olmayan sıtma hastalığının belirtileri tipik olarak 6-10 saat sürer ve parazitin bazı suşları daha uzun bir döngüye veya komplike semptomlara neden olmasına rağmen, her ikinci günde ortaya çıkan döngülerde ortaya çıkar. Belirtiler genellikle gribe benzemektedir ve sıtmanın daha az yaygın olduğu bölgelerde tanı konulamamış veya yanlış teşhis edilmiş olabilir. Birçok hasta sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde semptomları sıtma olarak algılar ve uygun tıbbi bakım olmadan kendilerini tedavi eder.

Komplike olmayan sıtma tipik olarak soğuk, sıcak ve terleme aşamaları ile aşağıdaki semptomların ilerlemesine sahiptir:

  • Soğuk algınlığı hissi, titreme
  • Ateşlenme, baş ağrısı ve kusma (nöbetler bazen küçük çocuklarda görülür)
  • Terlemeler normal sıcaklığa döner ve ardından yorgunluk olur.

Şiddetli sıtma, hayati organ işlev bozukluğunun klinik veya laboratuvar bulguları ile tanımlanır. Bu form, tedavi edilmezse ölümcül olma kapasitesine sahiptir. Genel bir bakış olarak, şiddetli sıtma belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Ateş ve titreme
  • Bozulmuş bilinç
  • Multipl konvülsiyon
  • Derin solunum ve solunum sıkıntısı
  • Anormal kanamalar ve anemi belirtileri
  • Klinik sarılığı ve hayati organ işlev bozukluğunun kanıtı

Sıtma Teşhisi ve Tanı Testleri

Sıtmanın erken teşhisi, hastanın iyileşmesi için kritik önem taşır. Sıtma belirtileri gösteren her birey derhal test edilmelidir. Mikroskopla parazitolojik doğrulama veya hızlı tanı testi (RDT).

Test yönteminin seçimi tabii ki mevcut tıbbi olanaklara bağlıdır. RDT, hızlı tanı koyma kapasitesi nedeniyle dünya çapında popüler hale geldi.

Hastalığın belirtileri ve semptomları spesifik değildir. Bununla birlikte sıtma tutması sonrası ateşlenme veya ateş öyküsü temelinde klinik olarak şüphelenilmektedir. Malesef, hastalığın diğer nedenlerden, dolayısıyla parazitolojik bir testin öneminden bağımsız olarak ayırt edebildiği herhangi bir semptom kombinasyonu yoktur.

Sıtma Tedavisi

Sıtma nasıl tedavi edilir?” Tedavi edilmediği takdirde sıtma ölümcül olabilir. Tedavinin amacı, Plasmodium parazitin hastanın kan dolaşımından uzaklaştırılmasıdır. Asemptomatik olanlar bile, genel halkta hastalık bulaşma riskini azaltmak için enfeksiyon tedavisi görülebilir.

Komplike olmayan sıtmanın tedavisinde Artemisinin kombinasyon tedavisi (ACT) önerilmektedir. Artemisinin, Artemisia annua bitkisinden türetildiği ve kan dolaşımındaki Plasmodium parazitlerin sayısını hızla azaltma kabiliyeti ile bilinir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status