Soğanın 5 Şaşırtıcı Faydası ve Zararları Nelerdir?

Soğan, hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için sağlığı geliştiren çok sayıda fitokimyasal içerir. Sülfür bazlı bileşiklerle birlikte, soğan güçlü bir antioksidan olan quercetin açısından zengindir.

Ayrıca Bakınız: Soğan Besin Değerleri

Soğan Yemenin Yararları

Kalp Hastalığıyla Mücadele!

Soğan, kalp hastalığını önlemeye yardımcı olan alil sülfürler adı verilen güçlü bileşikler içerir. Soğanlardaki C vitamini, kardiyovasküler sağlık için yararlı olan güçlü bir antioksidan görevi görür.

Son olarak, soğan kan basıncını ve iltihaplanmayı azaltan quercetin adı verilen etkileyici bir flavonoid içerir. Doğal lifleri ve potasyum içeriğiyle birlikte bu faktörlerin tümü, soğanları kalp sağlığını iyileştirmeyi ümit eden herkes için açık bir seçim haline getirir.

Ayrıca Bakınız: Tansiyonu Düşüren Yiyecekler

Kanseri Önler!

Soğanlardaki alil sülfürler de kansere karşı koruyucudur. Özellikle, dialil trisülfid, kanser gelişimi ile ilişkili çeşitli yolların düzenlenmesinden sorumludur.

Bunlar arasında hücre döngüsünün durdurulması, kanser hücrelerinin göçünün önlenmesi ve apoptozun indüklenmesi (programlanmış hücre ölümü) sayılabilir.

Obezite Riskini Azaltır!

Çalışmalar, soğanların aşırı yağ depolamasını engellediği çoklu mekanizmaları göstermektedir. Soğan özleri, yeni yağ hücrelerinin oluşumunu engeller ve termojenez yoluyla enerji tüketimini arttırır.

Quercetin’in beyaz yağ hücrelerinin daha metabolik olarak aktif olan kahverengi yağ hücrelerine dönüştürülmesinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Erkek Doğurganlığını Destekler!

Soğan, erkek kısırlığının tedavisinde umut vadetmektedir. Soğandaki quercetin, hem sperm motilitesi hem de canlılık için faydalıdır. Soğan kabuğu ekstraktının, sperm fonksiyonunda önemli bir rol oynayan Hv1 kanalının aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir.

Çalışmalar, soğan kabuğunun etkilerinin çok güçlü olduğunu, infertilite ilaçlarının gelişmesine yol açabileceğini göstermektedir.

Belleği Geliştirir!

Soğan bağırsakta sağlıklı bakterileri besleyen bir tür çözünür, prebiyotik lif olan inulin içerir. Sindirim sisteminden gelen mesajları beyin aktivitesi ile bağlayan bir bağırsak-beyin ekseni olduğuna inanılmaktadır. Çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma, inülinin ruh hali ve bilişsel performans üzerindeki etkisini test etti.

Ayrıca Bakınız: Bağırsak Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalı?

İnülin alımı, katılımcıların kısa süreli hatırlama ve tanımalarındaki gelişmelerle ilişkilendirildi. Sebep ve etkiyi belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, soğandaki inülin bilişsel işlevler için yararlı olabilir.

Alerjiler

Astım, deri döküntüsü ve burun akıntısı gibi alerji belirtileri, soğanları yemekten ziyade soğanları işlemenin bir sonucu olarak görülür. Bununla birlikte, pişmiş soğan alımını takiben (tipik bir gıda alerjisinde olduğu gibi) IgE-aracılık cevabına bağlı anafilaksi gözlenmiştir.

Maruz kaldıktan hemen sonra veya birkaç saat sonra soğanlara dokunmaktan veya onları yemekten alerji belirtileri yaşamak mümkündür. Soğan alerjiniz olduğuna inanıyorsanız, tam bir değerlendirme için doktorunuzla konuşun.

Soğan Zararları ve Yan Etkileri

Soğan, kesme işlemi sırasında üretilen ve salınan sülfürik asit nedeniyle gözleri tahriş edebilir. Soğanı kestiğinizde hücreleri serbest bırakarak içeriğini serbest bırakırsınız. Ayrı tutulan enzimler, gözlerinize doğru yukarı doğru salınan bir sülfür bileşiği olan propanetiyal S-oksit üretmek için sülfenik asitlerle karıştırılır. Tahrişi azaltmak için dilimlemeden önce gözlük takmayı veya soğanı soğutmayı deneyin.

Soğanlar, yutulduğunda kan dolaşımına emilebilen ve terlerken gözeneklerimizden kaçabilen sülfürlü bileşikler içerir. Bu nedenle, bazı insanlar yedikten sonra “soğan gibi kokabilir”. Soğan, özellikle çiğ soğan, bazen nefesinizi kokulandırabilir. Soğan nefesinden kurtulmak için biraz maydanoz yemeyi deneyin

Soğan ayrıca fruktan içerir. İrritabl bağırsak sendromu için düşük bir FODMAP diyetini izleyen herkes, soğanların karın ağrısı, şişkinlik ve gaza neden olabileceğinin farkında olmalıdır.

Soğanlar bir besin bileşeni olarak yenildiğinde (ek formda alınmak yerine) genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, yüksek dozda soğan takviyesi almak, bazı ilaçlarla potansiyel olarak etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuza aldığınız takviyeleri bildirin.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status