Soğuk Hava Sinüziti Etkiler Mi?
En yaygın bilinen belirtileri yüzde dolgunluk hissi ve baş ağrısı olan sinüzit problemi, çeşitli hava koşullarından etkilenmektedir. Sinüslerde meydana gelen iltihaplanmadan dolayı burun solumasını engelleyen sinüzit hastalığı hava faktörlerinden etkilenerek belirtilerin daha ağır yaşanmasına veya ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Çeşitli hava koşullarında yaşayan kişilerde sinüzit daha yaygın görülmektedir. Yapılan araştırmalarda sinüzite neden olan hava koşulları arasında kuru ve çok nemli havalar ile soğuk hava koşulları yer almaktadır. Kış aylarında oluşan olumsuz hava koşulları sinüzit hastalarının daha sık sinüzit belirtileri göstermesine neden olmaktadır. Kulak, burun, boğaz uzmanları sinüzit hastası olan kişilere soğuk havalarda özellikle baş gölgelerini sıcak tutmalarını tavsiye etmektedir.
Soğuk Havalarda Sinüzitten Korunma
Sinüzit hastaları, belirtilerin ortadan kalkması için mutlaka tedavi olmaları gerekmektedir. Halk arasında sinüzitin tedavi edilemeyen bir hastalık olduğuna dair bir inanış bulunmaktadır. Bu tamamen bir yanlış inanış olup çeşitli yöntemler ile kişilerde sinüzit sorunu tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
Soğuk ve olumsuz hava koşulları sinüzitin en büyük düşmanları arasında yer almaktadır. Kişiler soğuk havalarda sinüzitten korunmak için mutlaka şapka kullanmalıdır. Baş bölgesinin üşümesi veya klima gibi soğuk hava veren cihazlara maruz kalması bağ ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı sinüzit belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Soğuk Havalarda Sinüzit Tedavisi
Kış aylarında hastalar daha sık ve daha ağır sinüzit atakları geçirmektedir. Sinüzit atakları geçiren kişiler sıklıkla ağrı ve nefes alamama şikayetlerinden yakınmaktadır. Bu durumda kişilerin günlük yaşamları da olumsuz etkilenmektedir.
Soğuk hava koşullarında kişilerin kendini soğuktan koruması yapılabilecek en iyi sinüzitten korunma yöntemi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda soğuk havalarda sinüzit tedavisi için tuzlu su ile burun yıkama, sıcak içecekler tüketme, acı yiyecekler yeme, buhar banyosu yapma gibi evde uygulanan yöntemler ile sinüzit ataklarının hafifletilmesi mümkündür. Tedavinin etkili olması için çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Sık sık ve uzun süren sinüzit belirtilerinde doktora başvurulmalıdır. Kulak, burun, boğaz uzmanları muayene sonucunda kişi için en iyi tedavi şeklini belirleyerek sinüzit ataklarının önlenmesini sağlamaktadır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Sinüzitin Belli Bir Mevsimi Var Mı?
- Sinüzit Ne Zaman Tehlikeli Olur?
- C Vitamini Sinüzite İyi Gelir Mi?