Somon Balığının 5 İnanılmaz Faydası ve Zararları Nelerdir?
Balıklar uzun zamandır sağlığı teşvik eden bir gıda olarak kabul edilmektedir, ancak somon balığı son derece besleyicidir. Somondan daha sık yararlanmanın bazı yolları şunlardır.
Ayrıca Bakınız: Somon Besin Değerleri
Somon Yemenin Yararları
Kalp Sağlığını Destekler!
Uzmanlar, kalp sağlığı için haftada iki kez balık yemeyi öneriyor. Düzenli olarak balık yiyen insanlar, birçok kardiyovasküler rahatsızlıktan korunuyor gibi görünüyor.
Omega-3 yağları, inmeye neden olan kan pıhtılarını önlemeye ve kalp hastalığının ilerlemesinde güçlü bir oyuncu olan iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Somon ayrıca kan basıncını düşüren iyi bir potasyum kaynağıdır.
Ayrıca Bakınız: Omega-3 Yağ Asitleri Oranı En Yüksek 8 Balık
Osteoporoz Riskini Azaltır!
Konserve yabani somon, D vitamini ve kalsiyum (iki temel kemik oluşturma besini ) için mükemmel bir kaynaktır. Çiftlik somonu da bir miktar D vitamini sağlarken, miktar kullanılan yem türüne göre değişir.
Ayrıca Bakınız: Osteoporoz Nedir?
Çalışmalar, çiftlik yetiştirilmiş somonun D vitamini içeriğinin arttırılmasının insan kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olacağını tahmin etmektedir. Somonun yüksek protein içeriği, kas gücünü destekleyerek kemik sağlığına da katkıda bulunur.
Ruh Halini Artırır!
Somon, ruh düzenini düzenleyen nörotransmitterlerin öncüleri olarak görev yapan amino asitlerin hepsinden oluşur. Balık tüketimi daha düşük depresyon riskiyle bağlantılıdır. Somondaki omega-3 yağları da beyin için faydalıdır ve ruh halini iyileştirmek için çeşitli çalışmalarda önerilmiştir.
Sağlıklı Hamileliği Teşvik Eder!
Somondaki omega-3’ler, özellikle DHA, fetal beyin ve sinir sistemi gelişimi ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Hamilelik ve emzirme sırasında yetersiz omega-3 alımının bebek beyin büyümesini engellediği bulunmuştur.
Somon balığında civa, ton balığı veya kılıç balığı gibi daha büyük balıklardan daha düşüktür, bu da hamile kadınların ılımlı olarak düzenli olarak tüketmelerini iyi bir seçim haline getirir.
Ayrıca Bakınız: Balıklardaki Civanın Olumsuz Etkileri
Alzheimer Hastalığının Önlenmesine Yardımcı Olabilir!
Bazı araştırmalar, omega-3’lerin Alzheimer hastalığı gibi bilişsel gerilemeye karşı koruma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu yararı doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, tüm gıdalardan alınan genel besin alımının ötesine uzanan sadece omega-3 takviyesinin etkileri kümülatif etkiler sağladığı görülmektedir.
Yabani somon, portakal rengini antioksidan, astaksantin’e borçludur. Astaksantin, beynin yaşlanmasını yavaşlatmak için omega-3’lerle birlikte çalıştığı görülen nöroprotektif özelliklere sahip bir karotenoiddir.
Alerjiler
Somon dahil olmak üzere balıklara alerji, yaygın bir semptom olarak anafilaksi ile potansiyel olarak yaşamı tehdit eder. Balık alerjileri, kabuklu deniz ürünleri gibi diğer deniz ürünlerine alerjiden farklıdır. Balık alerjilerinin çocukluktan ziyade hayatta daha geç ortaya çıkması olağandışı değildir. Somon veya diğer kanatlı balıklara alerjiden şüpheleniyorsanız, tam bir değerlendirme ve tedavi planı için doktorunuza başvurun.
Somon Zararları ve Yan Etkileri
Çiftlik somonuna karşı bazı tartışmalar var. Birçok çiftlik daha sürdürülebilir ve temiz olmak için önlemler alırken, çiftliklerde yetiştirilen somonda yabani somondan 5-10 kat daha fazla kirletici madde bulunabilir. Bu kirleticilerin bazılarının inme, kanser, obezite ve tip 2 diyabet riskini arttırdığından şüphelenilmektedir. Riskinizi azaltmak ve somon yemenin faydalarından yararlanmak için vahşi yakalanmış somon arayın. Haftada iki kez ılımlı bir şekilde balığın tadını çıkarın.
Somon balığı taze, dondurulmuş, tütsülenmiş veya konserve olarak (genellikle yabani olarak yakalanır) satın alınabilir.
Dondurulmuş deniz ürünleri satın alırken, paketin çözülmesine ve yeniden dondurulmasına izin verildiğini gösterebilecek kırık ambalajlara veya donmuş buz kristalleri içeren ambalajlara dikkat edin. Dondurulmuş somon sert olmalı, bükülebilir olmamalıdır.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: