Testis Kanseri Tanısı Nasıl Olur? Evreleri Nelerdir?

Testis Kanseri Teşhisi

Bazı durumlarda, kişi kendi testis muayenesini yaparken bir yumru veya anormal durum fark edebilirler. Diğer durumlarda ise, doktor tarafından rutin yapılan fizik muayene sırasında kitle tespit edilir.

Testis kanseri tanısı için aşağıda yer alan testler ve prosedürler kullanılabilir:

Biyopsi: Görüntüleme testleri, testis kanseri değerlendirmesinde çok yardımcı olabilir. Bununla birlikte, kesin tanı için şüphelenilen doku örneği alınarak, mikroskop altında incelenir. Çoğu durumda, belirli bir tümör mevcutsa, radikal inguinal orşiektomi olarak bilinen bir cerrahi yöntemle testis ve spermatik kordonun yanı sıra tümörün tamamı alınır. Ancak, teşhis kesin değilse, biyopsi yapılabilir.

Kan testleri: Kanda tümör belirteç düzeylerini belirlemek için testler istenebilir. Tümör belirteçleri (tümör markerları), normalde kanda oluşan maddelerdir. Ancak testis kanseri de dahil olmak üzere bazı sağlık sorunlarında bu maddelerin seviyeleri yükselebilir. Kanda tümör belirtecinin yüksek seviyede olması, kanser anlamına gelmez. Fakat, tanı konmasına yardımcı olabilir.

Göğüs röntgeni: Kanser hücrelerinin akciğerlere yayılıp yayılmadığını öğrenmek için standart bir göğüs röntgeni yapılabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MRI, aynı zamanda vücuttaki yumuşak dokuları analiz etmek amacıyla kullanılır. MR testi, kanser hücrelerinin beyne veya omuriliğe yayılıp yayılmadığını belirlemede çok etkili olabilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET): PET taraması, küçük metastazları teşhis etmek veya büyümüş lenf nodlarının kanser hücreleri içerip taşımadığını belirlemek amacıyla kullanılabilir. PET taraması çok hassastır, ancak çok fazla ayrıntı göstermez. Bu nedenle, çoğunlukla bir BT taraması (PET/BT) ile kombine edilerek uygulanır.

Ultrason: Sonografi olarak da bilinen bu invaziv olmayan prosedür ile iç organların görüntüleri elde edilir. Bu durum, yumrunun sert ya da sıvı birikmesi olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Kötü huylu (malign) tümörler genellikle normal testis dokularından farklı bir form oluşturduğundan, bu test, yumru olup olmadığına karar verilmesine ve daha ileri testlerin planlamasına yardımcı olabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Bu testis kanseri tanı testinde, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı kontrol edilir.

Lenfanjiografi: BT taramaları, artık lenf nodlarını değerlendirmek için daha sık kullanılmaktadır. Ancak lenfanjiogram bazen tedavi sürecinde non-seminom hastaları takip etmek için kullanılır.

Ayrıca Bakınız: Testis Kanseri Belirtileri

Testis Kanseri Evreleme

Kanser teşhisi onaylandıktan sonra, bir sonraki adım olarak kanserin evrelemesi yapılır. Kanserin testis ötesine yayılıp yayılmadığını öğrenmek için aşağıdaki tanı testleri kullanılabilir:

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması ile karın, göğüs ve pelvis kontrol edilir. Kanserin yayılım bulgularını kontrol etmek amacıyla BT taraması kullanılır.

Kan testleri: Tümör belirteç seviyelerinin yüksek olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılan kan testleri, testisin çıkarılmasından sonra kanserin geride kalıp kalmadığını anlamaya yardımcı olur.

Ayrıca Bakınız: Testis Kanseri Nedir?

Testis Kanseri Evreleri

Yukarıda yer alan kanser evreleme testleri yapıldıktan sonra, testis kanserinin evresi belirlenir. Kanser evresi, hasta için hangi tedavi seçeneğinin daha etkili olabileceğine karar verilmesine yardımcı olur. Testis kanseri evreleri şöyledir:

Evre I: Evre 1 testis kanserinde, kanser testis ile sınırlıdır.

Evre II: Evre 2 testis kanserinde, kanser, karındaki lenf nodlarına yayılmıştır.

Evre III: Evre 3 testis kanserinde, kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır. Testis kanseri en sık akciğerlere ve karaciğere yayılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status