Tiroid Kanseri Sebepleri ve Teşhisi Nasıl Olur?
Tiroid Kanseri Sebepleri
Tiroid kanserine neyin neden olduğu henüz net bilinmemektedir.
Tiroid kanseri, tiroid hücreleri genetik değişiklikler (mutasyonlar)geçirdiğinde ortaya çıkar. Mutasyonlar, hücrelerin hızla çoğalmasına ve büyümesine izin verir. Hücreler normal hücrelerde olduğu gibi ölme yeteneğini de kaybeder. Biriken anormal tiroid hücreleri tümör oluştururlar. Anormal hücreler yakındaki dokuları istila edebilir ve tüm vücuda yayılabilir.
Ayrıca Bakınız: Tiroid Kanseri Belirtileri
Tiroid Kanseri Türleri
Teşhis edilen tiroid kanseri türü, hastanın tedavi planı ve prognozunu belirler. Tiroid kanseri türleri şunları içerir:
Papiller tiroid kanseri: Tiroid kanserinin en yaygın görülen tipidir. Papiller kanser, tiroid hormonları üreten ve depolayan foliküler hücrelerden kaynaklanır. Papiller tiroit kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak çoğunlukla yaşları 30-50 aralığında olan kişileri etkiler.
Folliküler tiroid kanseri: Foliküler kanser, tiroidin foliküler hücrelerinden ortaya çıkar. Genellikle 50 yaş üstü insanları etkiler. Hürthle hücreli kanser; nadir görülen ve potansiyel olarak daha agresif folliküler tiroid kanseri türüdür.
Medüller tiroid kanseri: Medüller tiroid kanseri, kalsitonin hormonu üreten ve C hücreleri adı verilen tiroid hücrelerinde başlar. Kalsitonin seviyelerinin kanda artmış olması sebebiyle, medüller tiroid kanseri çok erken bir evrede tespit edilebilir. Bazı genetik sendromlar, medüller tiroid kanseri riskini arttırır; ancak bu genetik bağlantı nadir görülür.
Anaplastik tiroid kanseri: Anaplastik tiroid kanseri, nadir görülen ve hızla büyüyen bir kanser türü olup, tedavisi çok zordur. Genel olarak 60 yaş ve üzeri yetişkinlerde ortaya çıkar.
Tiroid lenfoma: Tiroid lenfoma, tiroid kanserlerinin nadir rastlanan bir türüdür. Tiroid içindeki bağışıklık sistemi hücrelerinde başlar ve çok hızlı bir şekilde büyür. Tiroid lenfoma genellikle yaşlı erişkinlerde görülür.
Tiroid Kanseri Teşhisi
Tiroid kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
Fizik muayene: Hastanın tiroidindeki fiziksel değişiklikler incelenir. Hastaya aşırı radyasyona maruz kalıp kalmadığı ya da aile öyküsünde tiroid kanseri gibi risk faktörlerinin olup olmadığı sorulur.
Kan testleri: Kan testleri, tiroid bezinin normal şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye yardımcı olur.
Tiroid doku örneği alınması: Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi esnasında deri yoluyla tiroid nodülüne uzun, ince bir iğne eklenir. Bu ağrısız prosedürde iğneyi nodüle tam olarak yönlendirmek için ultrason görüntülemesine başvurulur. İğne kullanılarak, şüpheli tiroid dokusundan incelenmek üzere örnek alınır. Bu doku örneği kanser hücrelerini aramak için laboratuarda analiz edilir.
Görüntüleme testleri: Kanserin tiroid dışına yayılıp, yakın dokularda büyüyüp büyümediğini teşhis etmek için bir veya daha fazla görüntüleme testine ihtiyaç duyulabilir. Görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, pozitron emisyon tomografisi (PET) veya ultrason içerebilir.
Genetik test: Medüller tiroid kanseri olan bazı insanlarda, diğer endokrin kanserleri ile ilişkili olabilecek genetik değişiklikler olabilir. Aile öyküsüne bağlı olarak, kanser riskini artıran genleri aramaya yönelik genetik test yaptırılması önerilebilir.