Tiroid Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler
Tiroid Kanseri Tedavisi
Tiroid kanseri tedavi seçenekleri; tiroid kanseri türü ve evresi, hastanın genel sağlık durumu ve tercihleri göz önünde bulundurularak planlanır.
Tiroid kanseri vakalarının çoğu tedavi edilebilir. Aşağıda, tedavi seçenekleri açıklamaları ile birlikte yer almaktadır.
a) Ameliyat
Tiroid kanseri tanısı konulan çoğu birey için tiroidin bir kısmı ve tümünün kaldırılması için cerrahi müdahaleye gerek duyulur. Tiroid kanseri tedavisi için kullanılan cerrahi operasyonlar şunları içerir:
Tiroidin çoğu veya tümünün çıkarılması (tiroidektomi): Çoğu durumda, tiroid kanseri tedavisi için tüm tiroidin alınması önerilir. Tiroidektomi ameliyatında tiroide erişmek için boyun tabanına bir kesi yapılır. Çoğu vakada, paratiroid hasar riskini azaltmak için paratiroid bezlerinin etrafında, tiroid dokusunda küçük jantlar bırakılır. Bu operasyon, tama yakın (near-total) tiroidektomi olarak da adlandırılır.
Boyun lenf düğümlerinin çıkarılması: Tiroid çıkarılırken, ayrıca boyundaki genişlemiş lenf düğümleri de çıkarılabilir ve bu örnekler kanser hücreleri için test edilebilir.
Tiroidin bir kısmının çıkarılması (tiroid lobektomisi): Tiroid kanserinin çok küçük olduğu bazı durumlarda yalnızca tiroidin tek tarafı (lobu) çıkarılması tavsiye edilebilir.
Tiroid ameliyatı, kanama ve enfeksiyon riski taşır. Tiroid cerrahisi esnasında paratiroid bezlerde hasar oluşabilir ve vücutta düşük kalsiyum seviyesine neden olabilir. Ayrıca ses tellerine bağlı sinirlere kazara hasar riski vardır. Bu durum vokal kord paralizisi (ses teli felci), ses kısıklığı veya nefes darlığına neden olabilir.
Ayrıca Bakınız: Tiroid Kanseri Belirtileri
b) Tiroid Hormon Tedavisi
Tiroidektomi sonrası, ömür boyu tiroit hormonu ilaçları levotiroksin (Levothroid, Synthroid vs.) alınır.
Bu ilacın iki faydası vardır: Tiroidinizin normalde ürettiği eksik hormonu sağlar ve hipofiz bezinizden tiroid uyarıcı hormon (TSH) üretimini bastırır. Yüksek TSH seviyeleri, makul olarak kalan kanser hücrelerini büyümeye teşvik edebilir.
Doktorunuz sizin için uygun dozu bulana kadar tiroid hormon seviyelerini kontrol etmek amacıyla muhtemelen birkaç ayda bir kan testleri ister. Kan testleri her yıl devam edebilir.
Ayrıca Bakınız: Tiroid Kanseri Teşhisi
c) Radyoaktif İyot Tedavisi
Radyoaktif iyot tedavisi ile radyoaktif olan iyotun bir formu büyük dozlarda kullanılır.
Radyoaktif iyot tedavisi, sıklıkla tiroidektomiden sonra kalan sağlıklı tiroid dokusunu ve ayrıca ameliyat sırasında çıkartılmayan mikroskopik tiroid kanseri alanlarını yok etmek için kullanılır. Radyoaktif iyot tedavisi aynı zamanda tedavi sonrası tekrarlayan veya vücudun diğer bölgelerine yayılan tiroid kanseri tedavisinde kullanılabilir.
Radyoaktif iyot tedavisi, kapsül olarak alınır veya sıvı olarak yutulur. Radyoaktif iyot öncelikle tiroid hücreleri ve tiroid kanseri hücreleri tarafından alınır. Bu nedenle, vücudunuzdaki diğer hücrelere zarar verme riski düşüktür.
Yan etkileri arasında şunlar olabilir:
- Mide bulantısı
- Ağız kuruluğu
- Göz kuruluğu
- Tat veya koku alma duyularında değişiklik
- Boyun veya göğüs gibi tiroid kanseri hücrelerinin yayıldığı bölgelerde ağrı
Radyoaktif iyotun çoğu, tedaviden ilk birkaç gün içinde idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu süre boyunca radyasyondan diğer insanları korumak için alınması gereken önlemler hakkında hastalar bilgilendirilir. Örneğin, diğer insanlarla (özellikle çocuklar ve hamile kadınlar) geçici olarak yakın temastan kaçınmanız istenebilir.
d) Eksternal Radyoterapi
Radyasyon tedavisi, vücudunuzdaki hassas noktalarda yüksek enerjili ışınları hedefleyen bir makine kullanılarak (eksternal beam radyoterapi) harici şekilde dışarıdan ışın tedavi olarak verilebilir. Bu tedavi, tipik olarak, haftanın beş günü, günde birkaç dakika, yaklaşık beş hafta boyunca uygulanır. Tedavi sürecinde makine hasta etrafında hareket ederken, hasta masa üzerinde uzanmış konumdadır.
Ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda ve kanser radyoaktif iyot tedavisinden sonra büyümeye devam ediyorsa, eksternal beam radyoterapi bir tedavi seçeneği olabilir. Ayrıca kemiklere yayılmış olan kanserin büyümesini yavaşlatmak için kullanılabilir.
e) Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi genellikle damar yoluyla infüzyon şeklinde verilir. Kimyasallar vücudunuz boyunca seyahat ederler ve kanser hücreleri de dahil olmak üzere hızla büyüyen hücreleri öldürürler.
Kemoterapi, tiroid kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılmaz. Ancak, diğer tedavilere cevap alınamayan bazı insanlarda fayda sağlayabilir.
f) Kanserde Alkol Ablasyonu
Alkol ablasyonu; enjeksiyonun hassas yerleşimini sağlamak için ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanarak küçük tiroid kanserlerine alkol enjekte etmeyi içerir. Bu tedavi, ameliyat sırasında kolayca erişilemeyen alanlarda oluşan kanseri tedavi etmek için yararlıdır. Tekrarlayan tiroid kanseri boyundaki küçük alanlarla sınırlıysa, bu tedavi tavsiye edilebilir.
g) Hedefe Yönelik İlaç Tedavisi
Hedefe yönelik ilaç tedavisi, kanser hücrelerindeki belirli zayıf noktalara saldıran ilaçların kullanılması prosedürüdür. Bu ilaçlar, kanser hücrelerinin büyüme ve bölünmesi için kullanılan sinyalleri hedef alır. İleri evre tiroid kanseri olan kişilerde kullanılır.