Vertigo Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi
“Vertigo ne demek?” Sözlükte vertigo kelimesini araştırdığınızda, hafif baş dönmesi hissi gibi birçok anlama geldiğini görebilirsiniz. Yine de baş dönmesi normaldir ve vertigo hastalığı tıbbi tanımını oluşturmaz. Tıbbi terimlerle, vertigo, kulak, beyin veya duyu sinir yollarındaki altta yatan patolojinin neden olduğu, ilişkili hareketsizlik durumunda bir tür baş dönmesi hissidir.
Bu yazıda size vertigo nedenleri, genellikle ona eşlik eden belirtiler ve vertigo tanısı hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca hastalıktan muzdarip insanlar için mevcut tedavileri tartışacağız.
Vertigo Hakkında Hızlı Bilgiler:
Vertigo ile ilgili bazı önemli noktalar aşağıda kısaca listelenmiştir. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.
- Vertigo, dönme, sarsıntı hissidir; belirli bir tür baş dönmesidir.
- Vertigoyu tanımlayan baş dönmesi, iç kulağın denge organlarında veya beynin veya duyusal sinir yollarının kısımlarında bozulma olmak üzere iki sebepten birine sahiptir.
- Periferik vertigo, topluca iç kulak problemlerinden kaynaklanan vertigoyu belirtir.
- Santral vertigo topluca merkezi sinir sistemindeki işlev bozukluğunun neden olduğu vertigo anlamına gelir.
- Vertigo, tıbbi bir hastalık olmaktan çok bir semptomdur.
- Baş dönmesine eşlik eden diğer belirtiler şunlardır: işitme kaybı, kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma veya kulakta dolgunluk hissi.
- Fiziksel muayene, kulağa bakmayı, bir manevra testi kullanmayı veya bir MR veya BT taramasını yapmayı içerebilir.
- Doktorlar, ilaç kullanımını, ailede migren öyküsü veya Ménière hastalığı ile yakın zamanda kulak enfeksiyonu veya baş yaralanmalarını değerlendirirler.
- Bazı vertigo tipleri tedavi olmadan ortadan kalkabilir.
- Diğer tedavi seçenekleri Epley manevrası veya semptomatik ilaç tedavisini içerebilir.
Vertigo Nedir?
Tıbbi terimlerle vertigo belirli bir baş dönmesi çeşididir. Bir hareket olmadığı halde siz veya çevrenizin hareket ettiği veya döndüğü hissidir.
Medikal anlamda vertigo, yükseklik korkusu anlamına gelmez. Bunun yerine, akrofobi, aşırı yüksek ve bir duruma uygun olmayan bir yükseklik korkusuna göndermede kullanılan teşhis terimidir. Akrofobi ile bir kişi tehlikeyi aşırı tahmin eder, sıkıntılı hale gelir ve yükseklikleri tamamen önler.
Vertigo, o halde, çeşitli tıbbi nedenlere sahip olan yüksekliklerle ilgisi olmayan spesifik bir semptomdur.
Vertigo, neredeyse bayılma hissi olan presenkoptan (genellikle geçici olarak düşürülmüş kan basıncının bir sonucu) ile ayrı olarak ele alınır. Dengesizlik aynı zamanda yaşlı insanlarda görülen ayrı bir şeydir; denge zayıflığı ve güçsüzlük yüzünden bir dengesizliktir.
Genellikle anksiyete ile ilişkili olan sersemlik de farklıdır, bazen psikojenik vertigo da denir.
Vertigo Sebepleri Nelerdir?
“Vertigo neden olur?” Vertigoyu tanımlayan dönme baş dönmesi, aşağıdaki iki nedenden biri tarafından ortaya çıkar:
- İç kulağın denge organları
- Beynin veya duyusal sinir yollarının kısımları
Periferik Vertigo
Periferik vertigo, iç kulak nedenlerini bir araya getiren bir terimdir. İç kulaktaki labirentte, yer çekimine yanıt olarak mesajların beyne gönderilmesini sağlayan küçük organlar bulunur. Dikey pozisyondan hareket olduğunda beynimize ileterek, dengeyi korur ve sağlar.
Dolayısıyla bu sisteme müdahale vertigo üretir ve diğer nedenler arasında iltihaplanma ile oluşabilir. Viral enfeksiyon, aşağıdaki iki hastalık görülen iltihaplanmanın altında yatan nedenlerdir:
- Labirentit (iç kulak iltihabı): Bu iç kulak labirenti ve vestibüler sinir iltihabıdır (sinir vücudun hareketi ve pozisyonunun kodlanmasından sorumludur).
- Vestibüler nörinit (denge siniri iltihabı): Bunun vestibüler sinir iltihabından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Meniere hastalığı da iltihaplanma nedeniyle olabilir. Ancak bu virüs enfeksiyonunun yanı sıra bakteri kaynaklı olabilir.
Ayrıca Bakınız: Meniere Hastalığı Nedir?
Vertigo’nun bu formunun, iç kulak bölümünde bir sıvının yüksek basıncından (endolenfatik hidrops olarak da bilinen şişlik) kaynaklandığı düşünülmektedir. Enfeksiyon kadar, Meniere hastalığı metabolik ve bağışıklık bozukluklarından da kaynaklanabilir.
Benign paroksismal pozisyonal vertigo (BPPV), otolit parçacıklarında bir bozukluğun neden olduğu düşünülmektedir. Bunlar iç kulak sıvısı içinde kalsiyum karbonat kristalleri olup hareket sırasında duyusal kıl hücrelerini çekerler ve vestibüler siniri beyne konum bilgisi göndermeye teşvik ederler. BPPV’li insanlarda, kafa hareketinin durduktan sonra endolimf sıvısının normal hareketi devam eder.
İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo, kadınlarda erkeklerden iki kat fazla görülür, genellikle yaşlıları etkiler ve çoğunlukla bilinen bir nedeni olmaksızın ortaya çıkar (idiyopatik). Çoğu vaka spontan olduğu halde, BPPV vertigo aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
- Kafa travması
- Beynin belli bir bölgesindeki kan akışının azalması (vertebrobaziler iskemi)
- Labirentit atağı
- Kulak ameliyatı
- Uzun süreli yatak istirahati
Benign paroksismal pozisyonel vertigo; labirentit, vestibüler nöronit veya Meniere hastalığının getirdiği periferik vertigo dışında, iç kulak rahatsızlığı da ilaç toksisitesi ve frengiden kaynaklanabilir.
Santral Vertigo
Santral vertigo, merkezi sinir sistemi nedenlerini bir araya getiren bir terimdir; aşağıdaki iki alanlardan birine zarar verir:
- Görme ve denge duyuları arasındaki etkileşimi ele alan beynin parçaları (beyin sapı ve serebellum)
- Talamus’a (beyne ait) gelen ve bu mesajlardan gelen duyusal mesajlar.
- Migren baş ağrısı, merkezi vertigo’nun en yaygın sebebidir. Migreni olan hastaların yaklaşık %40’ında bir defada eşlik eden vertigo (dengesizlik veya baş dönmesi bozukluğu) vardır.
Nadir nedenler inme ve geçici iskemik atak, serebellar beyin tümörü, akustik nöroma (beynin akustik sinirinde kanserli olmayan bir büyüme) ve multipl sklerozdur.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri ve semptomları gösteren tıbbi bir durum olmaktan ziyade, vertigonun kendisi tek başına bir semptomdur. Vertigo, sizin veya çevrenizin hareket ettiği veya döndüğü anlamına gelen belirli bir baş dönmesi çeşididir. Bununla birlikte, sebeplere bağlı olarak kulakta işitme kaybı, kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma veya dolgunluk hissi gibi başka belirtiler vertigo ile birlikte görülebilir.
Vertigonun klasik göz hareketi işareti olan nistagmus, doktorlar tarafından test edilir.
Vertigo Teşhisi ve Tanı Kriterleri
Uzmanlar araştırma sonucunda aşağıdaki sorunun vertigo ile diğer baş dönmesi türlerini ayırt etmesine yardımcı olduğunu bulmuşlardır:
Doktorlar işitme kaybı, kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma veya kulakta dolgunluk hissi de dahil olmak üzere olası diğer semptomları sorar. Bunlar vertigodan ayrı semptomlardır, ancak sebebini belirlemede yararlı olabilirler. Aşağıdakiler de değerlendirilir:
- İlaç kullanımı
- Ailede migren öyküsü veya Meniere hastalığı
- Son zamanlarda kulak enfeksiyonu veya kafa travması
Fiziksel muayene, kulağa bakmayı veya aşağıdaki manevra testlerinden birini içerebilir. Taramalar, baş dönmesine, genellikle manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografide (BT) neden neyin keşfedileceğini araştırmak üzere de düzenlenebilir.
Baş dönmesi tedavisinde ve nistagmus testinde kullanılan manevralar:
Nistagmus, baş dönmesi hareketi olduğunda beyinde düşünülmesi nedeniyle vertigo ile birlikte görülebilen kontrolsüz göz hareketidir (genellikle yan yana).
Doktorlar, aşağıdaki örnekler gibi fiziksel, pozisyonel bir manevra yaparak vertigo testi yapmak için nistagmunu teşvik edebilirler.
1) Dix-Hallpike testi
Dix-Hallpike testi ya da Hallpike manevrası ilk olarak 1952’de yayınlandı. Benign paroksismal pozisyonel vertigo, yani vertigo spesifik bir formunun teşhisini doğrulamak amaçlandı.
Bu test, BPPV tipi baş dönmesini kışkırtan hareketi yeniden üretir. İç kulak sıvısı, kafa hareketi durduktan sonra bile sinir uyarımı üretmeye devam ettiğinde.
2) Kafa impuls testi
Bu test, gözlerin nasıl tepki verdiğini izlemek için başın hızla hareket etmesini ve pozitif olması durumunda, periferik, iç kulağın hastanın baş dönmesine neden olduğunu belirtir.
3) Romberg testi
Bu, ayakta duran kişi gözlerini kapattığında karartılı hale gelirse, gözler açıkken karartı olmadan önce olumlu olan basit bir testtir. Kolları uzatılmış halde duran hasta, dengesini kaybederse düşmelerini önlemek için doktor dururken gözlerini kapar. Test pozitif ise, etkilenen taraf genellikle hastanın düştüğü taraftır.
4) Unterberger’ın testi
Gözleri kapalı 30 saniye boyunca sahada yürümek, Unterberger’ın testi, etkilenen tarafa doğru olacak şekilde, herhangi bir yana dönme arar.
5) Videonitimografi (nistagmus için görüntüleme testi)
Modern teknoloji, baş dönmesi sırasında üretilen nistagmusun (hızlı göz hareketi) esasen bir video kaydı olan videonistagmografi (VNG) şeklinde vertigo testine dijital görüntüleme getirdi.
6) Elektronistagmografi (nistagmus için elektrik testi)
Vertigo, üretilen nistagmusun (hızlı göz hareketi) elektronik olarak kaydedilmesiyle de doğrulanabilir.
Vertigo Tedavisi
“Vertigo nasıl geçer?” Bazı vertigo tipleri, tedavi olmadan ortadan kalkar ve vertigo tipinin basit ve etkili bir tedaviye sahip olduğu durumlarda bile, hastalar dikkatli bekleme yolunu seçmeyi tercih edebileceklerdir.
BPPV’yi Tedavi Etmek İçin Epley Manevrası
Bir hastanın baş dönmesine benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) olduğu takdirde, çoğu durumda Epley manevrası etkili olur. Bazı hastalar, tekrarlanan yeniden yerleştirme prosedürlerine ihtiyaç duyabilir ve prosedürün kendilerini evde nasıl tekrarlanacağı konusunda rehberlik görebilirler.
Prosedür sırasında doktor, hastayı semptomlar veya nistagmus yatışından yaklaşık 30 saniye sonra tutulan bir dizi pozisyonda manevra yapar.
Vertigo veya diğer baş dönmesi tipleri yaşayan herkes araba kullanmamalı ya da merdiven çıkmamalıdır. Düşmeleri önlemek için evde uyarlamalar yapılması iyi bir fikir olabilir. Yavaşça kalkmak sorunu hafifletebilir. İnsanlar yukarı bakarken de dikkat etmelidir.