Yumuşak Doku Sarkomu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Yumuşak Doku Sarkomu Nedir?

Yumuşak doku sarkomu, vücudunun yumuşak dokularında başlayan bir kanser türüdür. Yumuşak doku sarkomları vücudun diğer yapıları ve organlarını bağlayan, destekleyen veya çevreleyen herhangi bir dokuda gelişebilir. Bunlara kaslar, fasya (kasları çevreleyen bağdoku katmanı), tendonlar, yağ, kan damarları, sinirler ve sinovyal dokular (eklemleri çevreleyen zarları oluşturan bağ dokusu) örnek verilebilir.

Yumuşak dokular diğer vücut yapılarını bağlar, destekler ve çevreler. Yumuşak dokular arasında kas, yağ, kan damarları, sinirler, tendonlar ve eklem astarları bulunur. Yumuşak doku sarkomunun birçok türü vardır. Bazı türlerinin çocukları etkilemesi daha olası iken, bazıları çoğunlukla yetişkinlerde görülür.

Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Bununla birlikte, en sık karın, kollar ve bacaklarda görülür.

Yumuşak Doku Sarkomu Türleri

Yumuşak doku sarkomlarının 50 farklı türü vardır ve vücudun içinde birçok farklı kısımda ve dokuda gelişebilirler. Yumuşak doku tümörleri arasındaki bu büyük değişkenlik nedeniyle; tedavi seçenekleri tümörün evresi, derecesi, türü ve lokalizasyonuna bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle, bireyselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirilmesi son derece önemlidir.

Çeşitli yumuşak doku sarkomları çoğunlukla oluşturdukları bağ dokusu türüne göre isimlendirilir. Bununla birlikte, bilimsel araştırmalarda bu nadir tümörler hakkında daha fazla bilgi edinildikçe, bu isimlerin birçoğu zaman içinde değişmiştir.

En sık görülen yumuşak doku sarkomu türleri ve orijin dokuları aşağıda belirtilmiştir:

Anjiosarkom: Kan ve lenf damarlarında oluşur.

Dermatofibrosarkom: Deri altı dokuda oluşur. Genellikle gövde veya uzuvlarda bulunur.

Epiteloid sarkom: Genellikle genç yetişkinlerin elleri ve ayaklarında ortaya çıkar. Küçük nodüller görünüme sahiptir.

Ewing sarkomu: Bir çeşit kemik sarkomu sayılmasına rağmen, tüm Ewing tümörlerinin üçte biri yumuşak dokularda gelişir ve ekstraosseöz (kemik dışında) Ewing tümörleri olarak sınıflandırılır.

Fibrosarkom: Kasları, tendonları ve ligamentleri (bağlar) saran fibröz dokuyu oluşturan hücreler olarak bilinen fibrositlerde başlar. Yumuşak doku sarkomunun bu türü kollarda, bacaklarda veya gövdede bulunur. Ancak, vücudun daha derinlerinde de ortaya çıkabilirler.

Gastrointestinal stromal tümörler (GİST): Bu tümörler sindirim sisteminin duvarlarında, çoğunlukla midede oluşur. Bununla birlikte, sindirim sisteminin dışında ortaya çıkan nadir GİST vakaları da oluşabilir.

Kaposi sarkomu: Deride mor lezyonlar üretmesi ile bilinen kan damarları veya lenf sistemi kanseridir. Vücudun başka yerlerine de yayılabilir.

Leiomyosarkom: Mide, bağırsak ve kan damarlarında bulunanlar gibi istemsiz çalışan düz kaslarda başlar.

Liposarkom: Yağ dokusunda oluşur.

Malign fibröz histiyositom: Fibröz dokuda oluşur. En sık bacaklarda görülür. Ancak, karında da ortaya çıkabilir. Son zamanlarda pleomorfik undiferansiye sarkom olarak da bilinir.

Nörofibrosarkom: Malign periferik sinir kılıfı tümörü (MPSKT) olarak da bilinen bu yumuşak doku sarkomu, periferik sinirlerde oluşur.

Rabdomyosarkom: İskelet kasında başlar. Alveolar rabdomyosarkomlar genellikle gençlerin ve genç yetişkinlerin uzuvlarında görülürken; pleomorfik rabdomyosarkom orta yaşlı erişkinleri etkiler.

Sinovyal sarkom: Sinovyal hücre sarkomu olarak da adlandırılan bu tümörler, çoğunlukla geniş eklemlerin etrafındaki alanlarda ortaya çıkar.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status