Yumuşak Doku Sarkomu Tanısı Nasıl Olur?
Yumuşak Doku Sarkomu Teşhisi
Yumuşak doku sarkomu tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerir:
Biyopsi: Yumuşak doku sarkomu biyopsisi için kullanılan en yaygın iki yöntem; iğne biyopsisi ve açık cerrahi biyopsidir. Nadir durumlarda, sentinel lenf nodu biyopsisi de gerekebilir.
İğne biyopsisi: Eğer kitle vücudun yüzeyine yakın değilse, lokal anestezi altında, BT veya ultrason tarama rehberliğinde iğne biyopsisi yapılabilir. Çok sayıda sarkom türü olduğu için mümkün olduğunca daha büyük bir doku örneğine izin verir. İğne biyopsisi, retroperitoneal sarkom (karın veya pelvis derinlerinde bulunan bir sarkom) veya uyluk derinliğinde bir sarkom gibi erişilmesi zor tümörler için özellikle yararlı olabilir.
Ayrıca Bakınız: Yumuşak Doku Sarkomu Belirtileri
Cerrahi biyopsi: Sarkomların doğası gereği, açık cerrahi biyopsi gerekebilir. Bu prosedür genel anestezi altında yapılmaktadır, çünkü nispeten büyük bir tümör örneği alınması gerekir. Yumuşak doku sarkomları ile kanser hücrelerinin yayılmasına neden olabilecek tümörün bozulmamasına özen gösterilir. Yumuşak doku sarkomu için cerrahi biyopsi dikkatli planlanır.
Sentinel lenf nodu biyopsisi: Anjiosarkom, epiteloid sarkomlar ve sinovyal sarkomlar gibi bazı yumuşak doku sarkomları lenf nodlarına yayılır. Lenf nodlarına yayılmış olgular, yumuşak doku sarkomlarının sadece yaklaşık yüzde 2 ila 3’ünü oluşturur.
Ayrıca Bakınız: Yumuşak Doku Sarkomu Nedenleri
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taramaları, ilk yumuşak doku sarkomu tanısı yapılırken ve kanserin vücudun diğer alanlarına yayılıp yayılmadığını öğrenmek için yararlıdır. BT taramaları aynı zamanda iğne biyopsisine rehberlik etmek için de kullanılabilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Yumuşak dokularda oluşan bir tümörün tasvir edilmesinde çok etkili olabilir ve ayrıca kanser hücrelerinin yayılıp yayılmadığının belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Pozitron emisyon tomografisi (PET): PET taramaları çok duyarlıdır, ancak çok fazla ayrıntı göstermezler. Bu nedenle, genellikle BT taraması ile kullanılarak, PET/BT taraması olarak adlandırılır.
Ultrason: Tümör veya çevresindeki doku ve organlar hakkında bilgi sağlamak amacıyla kullanılabilir. Bunun yanı sıra, tümörün tam konumunu bulmak için iğne biyopsisi yönlendirmesinde kullanılabilir.
Röntgen: Akciğerler, yumuşak doku sarkomlarının metastaz yapması için yaygın bir lokasyondur. Bu nedenle akciğer grafisi kanserin akciğerlere yayılıp yayılmadığını öğrenmeye yardımcı olabilir.
Laparoskopik prosedür: Laparoskopik ultrason ve laparoskopik biyopsi, yumuşak doku sarkomunda uygulanabilen tanı prosedürleridir.