Yutkunma Güçlüğü Sinüzit Belirtisi Mi?
Üst solunum yollarında görülen en sık şikayetler arasında sürekli yutkunma hissi veya yutkunma güçlüğü problemleri yer almaktadır. İlk başlarda önemsiz bir belirti olarak görülen yutkunma güçlüğünün birçok farklı nedeni bulunabilmektedir. Kişilerin ilk ortaya çıktığında ciddiye almadıkları bu belirti, uzun süre devam ettiğinde hastalık belirtisi olabilmektedir. Özellikle 2 haftadan uzun süren yutkunma güçlüğü şikayeti durumunda bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurulması tavsiye edilmektedir.
Geniz ve boğazda bir cisim olduğu hissi ve buna bağlı olarak yutkunma güçlüğü ile ortaya çıkan bu probleme sürekli boğaz temizleme isteği de eşlik etmektedir. Boğazda biriken o histen kurtulmak için yapılan boğaz temizleme hareketi, sürekli ve özellikle güçlü yapıldığında tahrişlere yol açabilmektedir.
Sinüzitte Yutkunma Problemleri
Yutkunma güçlüğü kişilerde herhangi bir yanma veya ağrıya sebep olmamaktadır. Bu nedenle fiziksel olarak çok rahatsız etmese de devamlı hale geldiğinde kişilerin konuşmalarını etkileyerek, sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Bunu engellemek için uzman yardımı alınması ve sebebin ortaya çıkarılması gerekmektedir.
Sinüzit hastalarında belirli dönemlerde yutkunma güçlüğü şikayeti görülebilmektedir. Her hastada görülmese de bazen sinüzitte yutkunma güçlüğü bir belirti olarak kabul edilebilmektedir. Yutkunma güçlüğünde süre önemlidir. Tek başına sinüzit belirtisi olmasa da 2 haftadan uzun süren baş ağrısı, burundan rahat nefes alamama gibi belirtilere eşlik eden yutkunma güçlükleri sinüzit habercisi olabilmektedir.
Yutkunma Güçlüğü Tedavisi
Yaygın olarak sinüzitte sürekli yutkunma hissi problemi görülmektedir. Geniz akıntısına bağlı olarak ortaya çıkan bu problem zamanla kişilerin yutkunma güçlüğü çekmelerine neden olmaktadır. Yutkunma güçlüğü tedavisine başlanması için öncelikle neden kaynaklandığı öğrenilmelidir.
Sinüzit kaynaklı yutkunma güçlüğü şikayetinde sinüzit tedavisi uygulanması yeterli olmaktadır. Sinüzit tedavisi tamamlandığında diğer tüm belirtilerle birlikte yutkunma güçlüğü problemi de ortadan kalkmaktadır. Yutkunma güçlüğü tek başına bir hastalık kabul edilmemektedir. Bu nedenle özel bir ilaç tedavisi uygulanmamaktadır.
Kişilerde boğaz temizleme hareketi boğazı zorlayacağı için tahrişe yol açmaktadır. Bu durumda yutkunma güçlüğü çeken kişiler aynı zamanda yanma, ağrı şikayetlerinde de bulunmaktadır. Uzmanlar, yutkunma güçlüğünde boğaz temizleme hareketinden uzak durulmasını tavsiye etmektedir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler:
- Sinüzit Diş Ağrısı Yapar Mı?
- Sinüzitten Kaynaklı Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?
- Sinüzit Hastaları İçin Egzersiz Önerileri